Sipilä nostaa työmarkkinakiistat pöydälle keskiviikkona

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) aikoo ottaa ajankohtaiset työmarkkina-asiat esille ensi keskiviikkona talousneuvoston kokouksessa. Sipilä kertoi asiasta Twitterissä.

Työmarkkinajärjestöjen välit ovat viime päivinä kiristyneet sen jälkeen, kun Elinkeinoelämän keskusliitto EK irtisanoi yli 20 keskusjärjestösopimusta, jotka koskevat muun muassa luottamusmiehiä, irtisanomisia ja lomautuksia.

Talousneuvosto on pääministerin johdolla toimiva hallituksen, tärkeimpien etujärjestöjen ja Suomen Pankin välinen yhteistyöelin.

Sipilän talouspoliittisen erityisavustajan Markus Lahtisen mukaan talousneuvoston kokousta ei ole kutsuttu koolle kuluneen viikon työmarkkinatapahtumien vuoksi, vaan neuvosto kokoontuu säännöllisesti kerran kuussa kesätaukoa lukuun ottamatta.

– Tämä kokous on ollut osanottajien kalentereissa jo varmaan puolisen vuotta, joten ei tässä ole mitään dramaattista, Lahtinen sanoi STT:lle.

– Tällä viikolla on tapahtunut paljon työmarkkinoilla. Kun talousneuvoston kokous sattui sopivasti ensi keskiviikolle, tätä mahdollisuutta hyödynnetään ja keskustellaan näistä asioista, Lahtinen jatkoi.Pahoja takaiskuja 

Lahtinen arvioi, että kokouksessa nousevat esille muun muassa valmistelussa olleen vientivetoisen palkkamallin kokemat pahat takaiskut.

Metsäteollisuus irtaantui niin sanotun Suomen mallin valmistelusta keskiviikkona. Perjantaina Teknologiateollisuus ja Kemianteollisuus kertoivat, että neuvottelut uudesta mallista ovat päättyneet. Järjestöt pitivät neuvottelujen päättymistä valitettavana.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi perjantaina, että Metsäteollisuuden ilmoitus ja EK:n päätös keskusjärjestösopimusten irtisanomisesta aiheuttivat sen, ettei Metalliliitolla ollut enää edellytyksiä jatkaa yhteisen vientivetoisen mallin valmistelua.

– Hallitus katsoo edelleen, että Suomen malli on äärimmäisen tärkeä. Kaikki osapuolethan ovat kilpailukykysopimuksen yhteydessä ilmoittaneet, että ovat valmiita työskentelemään sen eteen, että tällainen palkanasetantamalli saataisiin Suomeen synnytettyä, Lahtinen muistuttaa.

– Nyt on tärkeää, että pääministeri kuulee osapuolilta, että onko tästä sitoumuksesta aikomus pitää kiinni.

"Maltti on nyt valttia" 

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne varoitti lauantaina, että EK:n päätös irtisanoa parikymmentä keskusjärjestösopimusta uhkaa romuttaa työmarkkinoiden pelisäännöt ja johtaa työmarkkinahäiriöihin.

– EK:n ja hallituksen toiminta riskeeraa sitä pientä talouskasvun näkymää, mikä tällä hetkellä on olemassa, Rinne sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini puolestaan varoitti työnantajajärjestöjä ja ay-liikettä työmarkkinajärjestelmän jyräämisestä raunioiksi keskinäisellä riitelyllään.

– Tässä taistelussa häviävät vain suomalaiset duunarit ja yritykset. Maltti on nyt valttia, Soini kirjoitti lehdistötiedotteessaan.

Soini sanoi uskovansa, että keskusjärjestösopimusten tilalle pystytään liittotasolla räätälöimään alakohtaisesti työntekijöiden kannalta turvallisemmat ja yritysten kannalta toimivammat sopimukset.