Sipilä nostaa työmarkkinakiistat pöydälle keskiviikkona

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) aikoo ottaa ajankohtaiset työmarkkina-asiat esille ensi keskiviikkona talousneuvoston kokouksessa. Sipilä kertoi asiasta Twitterissä.

Työmarkkinajärjestöjen välit ovat viime päivinä kiristyneet sen jälkeen, kun Elinkeinoelämän keskusliitto EK irtisanoi yli 20 keskusjärjestösopimusta, jotka koskevat muun muassa luottamusmiehiä, irtisanomisia ja lomautuksia.

Talousneuvosto on pääministerin johdolla toimiva hallituksen, tärkeimpien etujärjestöjen ja Suomen Pankin välinen yhteistyöelin.

Sipilän talouspoliittisen erityisavustajan Markus Lahtisen mukaan talousneuvoston kokousta ei ole kutsuttu koolle kuluneen viikon työmarkkinatapahtumien vuoksi, vaan neuvosto kokoontuu säännöllisesti kerran kuussa kesätaukoa lukuun ottamatta.

– Tämä kokous on ollut osanottajien kalentereissa jo varmaan puolisen vuotta, joten ei tässä ole mitään dramaattista, Lahtinen sanoi STT:lle.

– Tällä viikolla on tapahtunut paljon työmarkkinoilla. Kun talousneuvoston kokous sattui sopivasti ensi keskiviikolle, tätä mahdollisuutta hyödynnetään ja keskustellaan näistä asioista, Lahtinen jatkoi.Pahoja takaiskuja 

Lahtinen arvioi, että kokouksessa nousevat esille muun muassa valmistelussa olleen vientivetoisen palkkamallin kokemat pahat takaiskut.

Metsäteollisuus irtaantui niin sanotun Suomen mallin valmistelusta keskiviikkona. Perjantaina Teknologiateollisuus ja Kemianteollisuus kertoivat, että neuvottelut uudesta mallista ovat päättyneet. Järjestöt pitivät neuvottelujen päättymistä valitettavana.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi perjantaina, että Metsäteollisuuden ilmoitus ja EK:n päätös keskusjärjestösopimusten irtisanomisesta aiheuttivat sen, ettei Metalliliitolla ollut enää edellytyksiä jatkaa yhteisen vientivetoisen mallin valmistelua.

– Hallitus katsoo edelleen, että Suomen malli on äärimmäisen tärkeä. Kaikki osapuolethan ovat kilpailukykysopimuksen yhteydessä ilmoittaneet, että ovat valmiita työskentelemään sen eteen, että tällainen palkanasetantamalli saataisiin Suomeen synnytettyä, Lahtinen muistuttaa.

– Nyt on tärkeää, että pääministeri kuulee osapuolilta, että onko tästä sitoumuksesta aikomus pitää kiinni.

"Maltti on nyt valttia" 

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne varoitti lauantaina, että EK:n päätös irtisanoa parikymmentä keskusjärjestösopimusta uhkaa romuttaa työmarkkinoiden pelisäännöt ja johtaa työmarkkinahäiriöihin.

– EK:n ja hallituksen toiminta riskeeraa sitä pientä talouskasvun näkymää, mikä tällä hetkellä on olemassa, Rinne sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini puolestaan varoitti työnantajajärjestöjä ja ay-liikettä työmarkkinajärjestelmän jyräämisestä raunioiksi keskinäisellä riitelyllään.

– Tässä taistelussa häviävät vain suomalaiset duunarit ja yritykset. Maltti on nyt valttia, Soini kirjoitti lehdistötiedotteessaan.

Soini sanoi uskovansa, että keskusjärjestösopimusten tilalle pystytään liittotasolla räätälöimään alakohtaisesti työntekijöiden kannalta turvallisemmat ja yritysten kannalta toimivammat sopimukset.

Uusimmat

Kotimaa

Suomi huomenna: Tulevaisuuden kirjasto tarjoaa hiljaisen keitaan hässäkän keskelle, mutta ei karkota äänekkäitäkään joukkoja

Joka toinen mies kannattaa puolustusvoimien jättihankintoja – naiset epäilevämpiä

Allergikon jouluateria kannattaa suunnitella huolella – oireet voivat alkaa jo hajusta hengitysilmassa tai vasta muutaman päivän päästä

Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä henkilöistä otettiin kiinni Orimattilassa – 37-vuotias mies lähti ensin autolla pakoon poliisia ja juoksi sitten metsään

Autoliiton Operaatio Lumihiutale käynnistyy 50. kertaa – Vapaaehtoiset auttavat tiellä pulaan joutuneita

Liikenneministeriö selitti ministeri Bernerin ja kansliapäällikön eriäviä kertomuksia Trafi-sotkussa – "Normaalitilanteessa pääjohtajaan luotetaan"

Joka kolmas kirkon alan työntekijä kertoo kokevansa epäasiallista kohtelua

Trafin sähköiset palvelut avataan osittain huomenna

Helsinkiläiskoulun opettaja tuomittiin yhdeksän lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ehdolliseen vankeuteen

Iisalmen Naisvoimistelijoita koskeva rikostutkinta on edelleen kesken – poliisilla on tällä hetkellä useita epäiltyjä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.