Sipilä omistuksistaan Ylellä: En voi olla enää avoimempi

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) katsoo, että on ollut omista omistuksistaan niin avoin kuin mahdollista on. Sipilä sanoi lauantaina Yleisradion Ykkösaamussa, ettei osaa enää avoimemmin kertoa.

– Olen avannut joka ikisen kohdan, Sipilä sanoi.

Sipilä luopui viimeisistä suorista yritysomistuksistaan ja yritysten hallituspaikoista vuonna 2013. Hänellä on ollut merkittävä omistus Elektrobitissä, joka toimii nykyään nimellä Bittium.

– Halusin tehdä selväksi, että yrittäjäelämä on jäänyt taakse. En halua, että tulisi mieleen, että tavoittelen päätöksillä omaa etua.

Sipilän mukaan raha ei ole ollut hänelle motivaattori toimimiseen yrittäjänä tai poliitikkona. Hän myönsi miettineensä moneen kertaan, onko hinta politiikassa toimimisesta liian kova.

– Ellei tässä tehtävässä olisi isompi visio siitä, minkä vuoksi tätä tehdään, niin varmaan olisin jo sanonut, että pitäkää tunkkinne. Iso visio ohjaa. Haluan, että hyvinvointiyhteiskunta Suomessa pelastuu ja eriarvoistumiskehitys saadaan Suomessa pysäytettyä. Tiedän, että meillä on siihen oikeat lääkkeet olemassa.

 

"Merkittävä rahoitusomaisuus" nollakorolla

Sipilä kirjoitti omistuksistaan blogissaan. Hän toistaa aiemman sidonnaisuusilmoituksensa, jonka mukaan hänellä ei ole suoria osakeomistuksia tai muita omistuksia yrityksissä. Muu merkittävä varallisuus koostuu ilmoituksen mukaan yhteensä noin 180 hehtaarin metsätiloista Oulussa ja Muhoksella sekä "merkittävästä" rahoitusomaisuudesta Nordean ja OP:n sijoitusinstrumenteissä. Sipilä ei ole yksilöinyt tarkemmin, minkä kokoisista summista on kysymys.

– Kyseessä on rahatalletus, jolle maksetaan pientä korkoa, tällä hetkellä käytännössä nollakorkoa, Sipilä täsmensi.

Sipilä sisällyttää kirjoituksessaan linkin Nordea Capital Private -tuottokorin uusimpaan kuukausiraporttiin. Siitä ilmenee, että korin arvo on marraskuun aikana laskenut 0,18 prosenttia ja 12 kuukauden aikana noussut 2,18 prosenttia.

Kori sisältää pääosin korkosijoituksia, vajaan neljänneksen osakesijoituksia Nordean kansainvälisten ja kotimaisten osakerahastojen kautta ja sijoituksia pääkaupunkiseudulla sijaitseviin kiinteistöihin.

Tuottokorin sisällä kertyvät tuotot pysyvät siellä, eikä niitä veroteta ennen kuin ne otetaan ulos. Sipilä sanoi olevansa valmis harkitsemaan verotuksen muuttamista niin, että veroja kannettaisiin jo aikaisemmin. Kyseinen muutos aiheuttaisi kuitenkin muutoksia myös esimerkiksi sijoitusrahastojen, sijoitusasuntojen ja metsäomistusten verotukseen.

– Tämä verokysymys selvitetään kokonaisuudessaan puolivälin riiheen mennessä. Jos tulee tällainen ehdotus, niin en takuulla vastusta, Sipilä sanoi.

Iso visio ohjaa pääministeriä - "Ilman olisin sanonut, että pitäkää tunkkinne"