Sipilä pitää piiloteltujen osinkotulojen kovaa ennakonpidätystä selkeänä parannuksena

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tyytyväinen hallituspuolueiden eiliseen ratkaisuun hallintarekisterikiistassa. Sen mukaan 60 prosentin lähdeveron sijasta tulee 50 prosentin ennakonpidätys osinkotuloille, joita maksetaan suomalaisille nimettömänä ulkomailta.

– Tärkeintä on, että verottaja saa kaikissa tapauksissa omansa pois, niissäkin, joissa omistaja piilottelee. Se on nykytilanteeseen selkeä parannus, pääministeri sanoi STT:lle.

He, jotka ilmoittavat osinkotulot avoimesti, pääsevät matalamman veron piiriin.

Sipilän mukaan hallituspuolueiden välillä ei ole ollut varsinaista kiistaa hallintarekisteriasiassa. Hänen mukaansa kyse oli ainoastaan siitä, että vero piti saada päätettyä yhtä aikaa varsinaisen lain kanssa ja siihen haettiin käytännön tapaa. Hän sanoo itse vaatineensa, että myös verolaki valmistellaan huolella.

– Valtiovarainministeriön kanta oli, että osingon ennakonpidätys on lähdeveroa kannattavampi.

Pääministeri ei usko, että verohallinnon työtaakka kasvaa uuden ennakonpidätyksen myötä. Hänen mukaansa tapaukset ovat hyvin haarukoitavissa.

– Ne pystytään kohdentamaan ja seuraamaan tarkemmin. Lailla tulee olemaan myös ennaltaehkäisevä vaikutus.

Eduskunta jatkaa tänään arvo-osuusjärjestelmää koskevan kiistellyn lakiesityksen käsittelyä. Ainakin suurin osa perussuomalaisista leppyi takaisin lain taakse eilisen veroratkaisun jälkeen. Verolain on määrä lähteä lausunnoille nopeutetusti, jolloin se olisi eduskunnalla jo kesäkuun puolivälissä.