Sipilä tulvi kiukkuviestejä - "Arvostukseni on nolla, tasoissa ollaan"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) myönsi keskiviikkona, että hän reagoi Ylen uutiseen tunteella. Ylen perjantaina iltapäivällä julkaiseman uutisen jälkeen Sipilä lähetti Ylen toimittajalle perjantai-iltana lähes 20 sähköpostia ja lauantaina yhden lisää.

– En ole saanut kommentoida väitteeseen, joka on vakava. Juttuun sisältyy vakava väite, että suositaan sukulaisia, mistä ei suinkaan ollut kysymys, Sipilä perusteli keskiviikkona purkaustaan.

Toisin kuin Sipilä jälleen keskiviikkona väitti, Ylen perjantaina julkaisemassa jutussa ei kuitenkaan väitetä, että Sipilä suosisi sukulaisiaan. Yle julkaisi viime perjantaina uutisen Sipilän sukulaisten omistaman Katera Steel -yhtiön Terrafamelta saamasta tilauksesta, kun asiasta oli ensimmäisenä torstaina kertonut Kansan Uutiset. Yle myös siteerasi Sipilän kommentteja Kansan Uutisten jutusta.

– On poikkeavaa, että pääministeri lähettää viestejä suoraan toimittajalle ja välittää kansalaisilta saamaansa palautetta. Pääministeri oli ilmiselvästi menettänyt malttinsa, sanoo Yleisradion vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Viesti myös avustajille 

Yle oli lähettänyt sähköpostilla Sipilälle haastattelupyynnön lähes kaksi tuntia ennen jutun julkaisua. Sipilän mukaan hänen kommenttinsa juttuun olisi saanut ottamalla hänen avustajiinsa yhteyttä puhelimella tai tekstiviestillä. STT:n tietojen mukaan Ylen haastattelupyyntö oli kuitenkin lähetetty myös kahdelle Sipilän avustajalle.

Sipilä kritisoi Yleä perjantai-iltana myös blogissaan, jossa hän väitti "Ylellä olevan jälleen väärät tiedot".

– Blogissani varmasti oli tunteet liikaa mukana. Kun perheeseeni kohdistuu syytteitä tai perhe viedään osalliseksi, se menee kieltämättä ihon alle, Sipilä sanoo.

Yle siteerasi viestejä illalla 

Keskiviikkona Sipilän hermostuminen Ylen Terrafame-uutisointiin otti uusia kierroksia, kun Suomen Kuvalehti uutisoi Sipilän kiukkuisesta palautteesta ja sen seurauksista Ylen sisällä. Lehden tietojen mukaan Ylen johto päätti hyllyttää Sipilän mahdollista esteellisyyttä koskevat jatkojutut.

Jääskeläisen mukaan Ylen johto teki maanantaina journalistiseen harkintaan perustuvan päätöksen, että Sipilää koskevaa uutisointia rajoitetaan.

Jääskeläisen mukaan vaarana oli, että aihe olisi saanut suhteettoman suuren painoarvon.

– Kyse oli siitä, mikä on asian yhteiskunnallinen merkitys ja sen merkitys yleisölle suhteessa muihin uutistapahtumiin, ottaen huomioon että asia oli ollut jo neljä päivää pääuutisaiheena, Jääskeläinen sanoo.

STT:n tietojen mukaan Yle kuitenkin jätti jo perjantaina yhden Sipilän mahdollista esteellisyyttä koskevan jatkojutun julkaisematta. Maanantaina johto päätti, että Sipilän lähettämistä viesteistä ei uutisoida.

Sipilä painottaa, ettei hänen aikomuksensa ole ollut rajoittaa lehdistön vapautta tai sitä, mitä Yle saa esittää.

– En ole sulkenut kenenkään suuta, en todellakaan, Sipilä sanoo.

Keskiviikkona illalla Yle julkaisi otteita Sipilän lähettämistä sähköposteista. Ylen mukaan Sipilä lähetti perjantaina ensimmäisen viestinsä kolmen aikaan ja viimeisen yhdentoista jälkeen illalla. Sipilä ei kuitenkaan enää halunnut kommenttejaan juttuun.

– Arvostukseni Yleen on nyt täysi nolla, ei tietysti poikkea teidän arvostuksestanne minua kohtaan. Tasoissa ollaan, Sipilä kirjoitti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Terrafame: Kuljetinkaupat Sipilän sukulaisten firman kanssa tehtiin hankintaohjeen mukaan

Sipilä-kohu huomattiin myös ulkomailla

SDP ja vihreät vaativat Sipilän Yle-sähköpostien julkaisua

Tutkija: Pääministerin tehtäviin ei kuulu lähetellä viestejä toimittajille