Sipilä uskoo kiinalaisen rahan valuvan entistä enemmän kohti Suomea

Suomen suhteet Kiinaan näyttäytyivät maanantaina varsin lämpiminä, kun presidentti Xi Jinping otti vastaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) helteisessä Pekingissä. Tapaamiseen varattu aika venyi lopulta reilusti, kun päämiehet intoutuivat keskustelemaan maiden välisen yhteistyön kuulumisista.

Media pääsi seuraamaan Sipilän ja Xin tapaamisen ensimmäisiä minuutteja. Xi totesi alkusanoissaan olevansa iloinen siitä, että kumpikin osapuoli on nähnyt vaivaa yhteistyöhankkeiden eteenpäin viemiseksi.

– Kiina on valmis työskentelemään Suomen kanssa varmistaakseen kahdenvälisten suhteiden kehityksen, Xi sanoi.

Presidentti Xi vieraili Helsingissä huhtikuussa, ja tuolloin Suomi ja Kiina solmivat muun muassa yhteistyöasiakirjat pandojen suojeluyhteistyöstä, oikeusalan yhteistyön jatkamisesta sekä innovatiivisen liiketoimintayhteistyön tiivistämisestä.

– Oikeastaan kaikilla osa-alueilla on edetty, Sipilä kertoi tapaamisen jälkeen STT:lle.

Sipilä pitää hyviä suhteita Kiinaan tärkeänä Suomen talouskasvulle. Hän muistuttaa, että Kiina on kookas kauppakumppani, mutta myös yhä enemmän kiinalaisten turistien ja kiinalaisen teollisuuden rahaa suuntaa kohti Suomea.

– Investoinnit Suomeen ovat kasvamassa, ja erityisesti nämä biotuotetehtaat, niissä kiinalaiset ovat olleet aktiivisia, mutta myös muista investoinneista on puhuttu.

 

Kahdenväliset suhteet ensin

 

Sipilä kertoo korostaneensa Xille, että Suomen ja Kiinan kahdenvälinen yhteistyö ei saa jäädä esimerkiksi pohjoismaisen yhteistyön alle. Hän arvioi, että Suomella saattaa olla jopa Pohjoismaista paras suhde Kiinaan.

– He (kiinalaiset) arvostavat hirveän paljon sitä, että meillä on pitkä suhde, Sipilä perustelee.

Pohjoismainen yhteistyö nousi esiin Sipilän ja Xin keskusteluissa, sillä Xi oli keskustellut aiemmin päivällä Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin kanssa.

– Totesimme, että esimerkiksi ilmastonmuutoskysymys on sellainen, että Pohjoismaat jakavat siinä samanlaisen käsityksen ja Kiinakin jakaa nyt, Sipilä sanoo.

 

EU ja Kiina luultua lähemmät

 

Sipilä arvioi, että julkisuudessa esitetyt arviot Euroopan unionin ja Kiinan välisestä yhteistyöstä ovat toisinaan olleet liian pessimistisiä.

Pääministeri kertoo saaneensa Xiltä kuvan, että Kiina pitää EU-suhdettaan onnistuneena. Sama käsityksen Sipilä on saanut myös keskusteluissa Eurooppa-neuvostossa sekä puhuessaan EU:n ulkopoliittisen korkean edustajan Federica Mogherinin kanssa.

– Ehkä Euroopan unionin ja Kiinan väliset suhteet ovat nyt parhaat mitä ne ovat olleet, selvästi maailmantilanteen muutos on lähentänyt suhteita.

Xi antoi vahvan tuen Sipilän mukaan Pariisin ilmastosopimuksen ja maailmanlaajuisen vapaakaupan edistämiselle.

Pandadiplomatiaakaan ei puuttunut Xin ja Sipilän tapaamisesta. Sipilän mukaan Xi nosti esiin Saksaan Berliinin eläintarhaan viikonloppuna muuttaneen pandapariskunnan.

– Pandat ovat heille tärkeitä, ja se on sellainen syvän ystävyyden symboli.

Suomeen loppuvuodesta saapuvan pandapariskunnan muutto edistyy suunnitelmien mukaan, Sipilä vakuuttaa.