Sipilä valmis antamaan selvityksen lainvalmistelusta eduskunnalle

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo olevansa valmis antamaan eduskunnalle selvityksen lainvalmistelun prosesseista, jos sellainen halutaan.

Sipilä jutteli asiasta tänään eduskunnan puhemiehen kanssa. Hän sanoi esittäneensä, että selvitys voitaisiin antaa perjantaina tai ensi viikolla. Eduskunnan vuoden viimeinen täysistunto on viimeistään torstaina, jonka jälkeen alkaa joulutauko.

– Minulla ei ole joulutaukoa missään tapauksessa, joten minulle passaa kaikki työnteko, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan selvitys voi olla kirjallinen tai hän voi keskustella asiasta puolueiden puheenjohtajien tai eduskuntaryhmien puheenjohtajien kanssa.

Keskustelu lainvalmistelun puutteista alkoi eilen, kun oikeuskansleri Jaakko Jonkka kertoi Helsingin Sanomille, että hänen näkemyksiään on sivuutettu lainvalmistelussa. Sipilä pitää väitteitä vakavina. Hän sanoi puhuneensa aiheesta kansliapäälliköiden kokouksessa, eikä palaverissa jaettu Jonkan näkemyksiä.

Sipilän mukaan yhteistyö Jonkan kanssa on toiminut hyvin, eikä hän ole tuonut huoliaan esiin valtioneuvoston yleisistunnossa, mikä olisi oikea paikka kritiikille.

– Yllätyksenä tämä tuli kaikille.

Myös ulkoministeri Timo Soini (ps.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoivat, etteivät muista Jonkan tuoneen istunnoissa esille väitettyjä ongelmia.

Pääministeri kertoi keskustelevansa aiheesta Jonkan kanssa, kun hän palaa sairauslomalta. Paluun ajankohta ei ole tiedossa.

 

Kova työpaine

Sipilä vakuutti, että hallitus kunnioittaa oikeusvaltioperiaatetta ja lainsäädäntöprosessia. Lakien säätämistä ei ole kiirehditty, mutta työpaine on ollut kova. Sipilän mukaan hallitus on ollut kovilla ensimmäiset 1,5 vuotta isojen uudistusten vuoksi, "jotka ovat olleet kymmenen vuotta tekemättä".

– Hallituksen piti ottaa kunnianhimoinen tavoite ottaa uudistamisen velkaa kiinni. Suurin työ on tehty, Sipilä totesi.

Hänen mukaansa ministerien ja ministeriöiden työtaakka on suuri, mutta ei poikkea edellisistä hallituskausista. Lainopillista apua hankitaan tarpeen mukaan ministeriöiden ulkopuolelta.

Ministerit: Jonkka ei ole nostanut huoliaan esille valtioneuvostossa