Sipilän Malmi-ulostulo hämmentää – "Ei kuulu pääministerin arvovaltaan"

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lausunnot Helsingin Malmin lentokentän säilyttämisestä hämmentävät. Suunnitelmat alueen muuttamisesta 25 000 asukkaan kaupunginosaksi ovat pitkälle vietyjä.

Sipilä sanoi torstaina eduskunnassa, että hallitus on valmis pelastamaan lentokentän, jos Helsingin kaupunki suostuu asuntojen rakentamiseen korvaavalle alueelle. Perjantaina Sipilä täsmensi, että alueen pakkolunastus ei tule kysymykseen.

Sipilän mukaan mahdollisuutta maan vaihtoihin on tunnusteltu jo aiemmin, ja esillä oli pari konkreettista ehdotusta.

– Silloinkin jo Helsingin kaupungilla oli aika pitkällä suunnitelmat tämän suhteen ja semmoista keskusteluvalmiutta ei ollut, sanoi Sipilä muttei kertonut, mistä alueista oli kyse.

Sipilän mukaan hallitus on jo ehdottanut Helsingille vapaaehtoista kaupan purkamista, mutta toistaiseksi ehdotukset kaupan purkamisesta tai maanvaihdosta eivät ole kelvanneet.

Sipilä sanoi, että avaimet asiassa ovat Helsingin kaupunginvaltuustolla. Jos se haluaa muutosta, asiassa voidaan edetä. Sipilän mukaan kaikki on aina mahdollista, niin kauan kun "kaivinkone on alueella".

Rinne: Päätöstä ei voi perua 

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kuvaili hallituksen keskustelua lentokentästä oudoksi. Hänen mielestään hallitus näyttää peruvan jo Helsingin kaupunginkin päätöksiä.

– Tai hallitus, vai yksin pääministeri Juha Sipilä? En tiedä.

Rinne viittasi valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) torstaiseen tviittiin, jonka mukaan hallituksessa ei ole sovittu mitään Malmin lentokentästä.

Jyrki Kataisen (kok.) hallitus päätti vuonna 2014 siirtää alueen hallinnan Helsingille kaupungin toiveen mukaisesti.

– Ei niitä päätöksiä voi peruuttaa, Rinne sanoi.


Malmin lentokentän alueelle on suunniteltu uutta asuinaluetta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto


"Ei kuulu pääministerin arvovaltaan" 

Myös Helsingin pormestariehdokkaat arvostelivat rajusti Sipilän lausuntoja. Pormestariehdokas, kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.) sanoi Sipilän ulostulon haisevan vahvasti kuntavaalipolitiikalta.

– Tällainen poukkoileva ja tempoileva taktikointi kuntavaalien alla ei kuulu pääministerin arvovaltaan, Haatainen ryöpytti.

Haataisen mielestä toiminta murentaa hallituksen luotettavuutta toimia julkisten toimijoiden kumppanina. Hän kaipaa hallitukselta selkeää linjaa Malmin suhteen.

Haatainen sanoi, että tähän asti on nähty heittoja eduskunnan edessä ja sosiaalisessa mediassa, minkä jälkeen kantoja on lievennetty.

– Pitäisi tulla ulos ja kakaista, mikä hallituksen linja tässä asiassa on.

Sinnemäki: Korvaava alue ei realismia 

Helsingin apulaiskaupunginjohtajan Anni Sinnemäen (vihr.) mielestä korvaavan alueen löytäminen asuntorakentamiseen ei ole realistinen vaihtoehto.

– Valtiolla ei ole Helsingissä vastaavia maa-alueita, hän sanoo.

Sinnemäki pitää Sipilän Malmi-puheita erikoisina ja ristiriitaisina valtion asuntotuotantotavoitteeseen nähden. Hänen mukaansa Helsinki on neuvotellut nykyhallituksen kanssa yli vuoden ajan muun muassa kaavoitusta, maankäyttöä ja liikennettä koskevasta sopimuksesta, eikä Malmin lentokentän säilyttäminen ole noussut neuvotteluissa esiin.

Kokoomuksen pormestariehdokas Jan Vapaavuori tviittasi aiheesta jo torstaina. Hän kysyi Sipilältä, ovatko maan asiat niin hyvällä tolalla, että pääministeri voi keskittyä kuntapolitikoimaan.

STT ei perjantaina tavoittanut Vapaavuorta kommentoimaan asiaa.