"Sipilän hallituksella on taipumus tehdä tasa-arvoa heikentäviä esityksiä"

Hallituksen suunnitelmat työsopimuslain uudistamiseksi jakavat oppositiopuolueita STT:n kyselyssä. Vihreät, vasemmistoliitto ja SDP kritisoivat erityisesti hallituksen suunnitelmia, jossa määräaikainen työsopimus voitaisiin tehdä vuodeksi ilman perusteltua syytä.

– Voimassaolevan työsopimuslain tarkoitus on ollut kitkeä kaikki perusteettomat määräaikaisuudet – nyt hallitus haluaa tarjota työantajalle mahdollisuuden solmia perusteetta määräaikainen työsopimus, vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen sanoo.

SDP:n Tarja Filatov sanoo, että perusteettomat määräaikaisuudet voivat laskea työn tuottavuutta, jos jatkuvasti joudutaan opettamaan uusia työntekijöitä.

Kristillisdemokraattien ja RKP:n edustajat suhtautuvat perusteettomiin määräaikaisuuksiin myönteisesti.

– Esitetty malli voisi antaa arvokasta työkokemusta nuorille, joilla ei ole paljon aikaisempaa työkokemusta ja joiden on muuten vaikea työllistyä, sanoo Anna-Maja Henriksson RKP:stä.

Kaikissa oppositiopuolueissa herätti kuitenkin huolta uuden työsopimuslain tasa-arvovaikutukset. Kristillisdemokraattien Peter Östmanin mukaan on syytä pohtia, millaisia seurauksia muutoksilla on esimerkiksi naisvaltaisilla hoiva-aloilla, jossa määräaikaisuuksia ketjutetaan järjestäen.

– Sipilän hallituksella on taipumus tehdä tasa-arvoa heikentäviä esityksiä. Hallituksen pitäisi arvioida kaikkien työelämää koskevien esitystensä sukupuoli- ja tuloerovaikutukset, sanoo vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto.

STT:n kyselyyn vastasi jokaisesta oppositiopuolueesta yksi edustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.