Sisäilmaongelmien vähättely yhä yleistä rakennusalalla

Työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus Turun yliopistosta sanoo, että rakennusalalta löytyy edelleen voimakasta vähättelyä sisäilmaongelmia kohtaan.

– Se tulee vastaan oikeussaleissa, kun todistellaan puolesta ja vastaan.

Putus on työskennellyt sisäilmasairauksien ja homerakennusten parissa jo 25 vuotta. Hän uskoo, että parannus sisäilmaongelmiin voi löytyä vain rakennusalalta.

– Nyt myös rakennusalalta alkaa löytyä ymmärrystä. Sinne on tullut takaisin jonkinlaista ammattiylpeyttä tehdä asiakaslähtöisesti terveellisiä, turvallisia ja ekologisesti kestäviä rakennuksia.

Vakavasti sisäilmasta sairastuneita on kymmeniä tuhansia ja kosteusvauriomikrobeille altistuvia noin miljoona, sanoo Putus.

– Ensimmäisenä rakennuksen sisäilmaongelmat näkyvät infektiosairauksien lisääntymisenä. Niiden takia tulee runsaasti sairauspoissaoloja.

Putuksen mukaan terveysmenetysten kustannuksia ei usein oteta huomioon päätöksenteossa.

– Katsotaan vain, että kunnan kassa on tyhjä. Ei korjata kouluja, päiväkoteja tai sairaaloita.

Eri ihmiset herkistyvät eri tavoin kosteusvauriomikrobeille.

– Jotkut sairastuvat pahasti ja nopeasti. Toisilla voi mennä vuosikausia, että he sairastuvat lievästi. Osa ei sairastu ollenkaan. Tässä on menossa suuret arpajaiset, Putus sanoo.

Yksilötasolla ihmisiä voidaan kuitenkin pelastaa, kun he pääsevät pois vaurioituneista tiloista. Paranemien vie joskus pitkän aikaa.

– Etenkin nuorilla immunologinen reaktio voi olla raju. He voivat jäädä oireilemaan omasta irtaimistostaan tai muista asunnoista, jopa muiden ihmisten vaatteista ja hajuista.

– Herkkyys usein laantuu, kun elää terveessä rakennuksessa. Toipuminen kestää muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen, jopa kaksi vuotta.

Putuksen mukaan lääkäreiden tiedot sisäilmasairauksista vaihtelevat paljon. Etenkin osa työterveys-, lasten- ja keuhkolääkäreistä ovat asioista hyvin perillä.

– Mutta jotkut lääkärit ovat edelleen sitä mieltä, että oireet ovat psyykkisiä.

Putus kouluttaa lääketieteen kandidaatteja Turun yliopistossa. Heillä monilla on omakohtaistakin kokemusta sisäilmasairauksista ja valtava tiedonhalu. Opetuksessa aihepiirille on varattu kuitenkin vain vähän aikaa.

– Ehdimme puhua ehkä kaksi tuntia näistä kosteusvaurio- ja sisäilma-asioista osana työterveyshuollon opetusta. Mielestäni lääkäreillä pitäisi olla myös terveystalouden perustiedot.

Neljä perhettä ilmoittanut sisäilmaoireista viiden vuoden aikana

Terve koti on onni