Sisäisen turvallisuuden ohjelma korostaa syrjäytymistä ja nettiä

Kauhajoen tapahtumat eivät ole suuryllätys niille, jotka tekivät Suomelle uutta sisäisen turvallisuuden ohjelmaa. Ylitarkastaja Johan Pawli sisäministeriöstä muistuttaa, että keskeisiin tulevaisuuden haasteisiin luettiin keväällä sekä syrjäytyminen että internet.

Sisäministeriö osallistuu viikonvaihteessa Lahdessa järjestettäville turvallisuus- ja puolustusmessuille. Tietoiskujen aiheeksi oli jo ennen tragediaa määritelty sisäisen turvallisuuden ohjelma, josta valtioneuvosto teki periaatepäätöksen toukokuussa. Aiheesta puhuu myös sisäministeri Anne Holmlund (kok.)perjantain kutsuvierasseminaarissa.

Ohjelma pyrkii muovaamaan Suomesta Euroopan turvallisimman maan vuonna 2015.

Ykköspulmana ohjelma nostaa esiin syrjäytymisen. Uutena suomalaisena ilmiönä mainitaan nuorten miesten syrjäytyminen, jota selittävät muun muassa työttömyys, puuttuva aikuisuus ja vanhemmuus sekä koulun keskeyttäminen.

Lääkkeeksi ohjelma esittää varhaista ja moniammatillista puuttumista lasten ja nuorten ongelmiin niin, kuin on tehty esimerkiksi Hämeenlinnan Arkkurimallissa ja Kaarinan Valomerkissä.

Eri viranomaisia luvataan kouluttaa tunnistamaan ja hallitsemaan väkivallan uhkaa työssään.

Ohjelma lupaa poliisille lisää tietoverkkotutkijoita sekä järjestelmän, jonka kautta kuka tahansa voisi ilmoittaa tietoverkkoon kohdistuvista uhista ja rikoksista sekä muusta epäilyttävästä materiaalista.

Ensi vuonna selvitetään lainsäädännön muutostarpeita, esimerkiksi uusia rikosnimikkeitä, sivustojen ylläpitäjien vastuuta sekä uudenlaisten tiedustelu- ja tutkintakeinojen sallimista viranomaisille.

Ohjelma luettelee kaikkiaan 74 konstia sisäisen turvallisuuden ylläpitämiseksi ja parantamiseksi. Toteutusvastuu annettiin kolmisen viikkoa sitten ministeriryhmälle, jota vetää Holmlund.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.