Sisäministeriö selvittää Suomen pakohuoneiden turvallisuutta

Sisäministeriö on pyytänyt pelastuslaitoksia kartoittamaan pakohuoneiden poistumisturvallisuutta. Taustalla on Puolassa pakohuoneessa aiemmin tässä kuussa tapahtunut tulipalo, jossa kuoli viisi ihmistä.

Sisäministeriö kertoo, että pakohuoneiden turvallisuudesta varmistutaan yhteistyössä pelastuslaitosten, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ja toiminnanharjoittajien kanssa. Pelastuslaitos valvoo, että pakohuoneiden liiketoimintaa järjestävät ovat varautuneet hätätilanteisiin, poistumisreitit ovat kulkukelpoisia ja kulkureittien opastus on riittävä.

–  Suomessa ei ole syytä huoleen pakohuoneiden turvallisuudesta. Koska liiketoimintamalli on kohtuullisen uusi, pelastuslaitokset varmistavat nyt yhteistyössä Tukesin kanssa, että poistumisturvallisuuteen ei ole jäänyt harmaita alueita, ministeriön erityisasiantuntija Jarkko Häyrinen kertoo tiedotteessa.

Suomessa on noin sata pakohuonetta. Pakohuone on seikkailupeli, jossa pelaajat yrittävät päättelykyvyn ja yhteistyön avulla päästä määräajassa ulos suljetusta huoneesta.

Selvityksen tulokset julkaistaan helmikuun puolivälissä.

Puolassa kaasupullot saattoivat aiheuttaa palon

Viiden teinitytön kuoleman aiheuttaneen pakohuonepalo Pohjois-Puolan Koszalinin kaupungissa epäillään johtuneen vuotaneista kaasupulloista. Syyttäjien mukaan omistaja oli jättänyt varmistamatta varauloskäytävän, jota pitkin tytöt olisivat päässeet pakenemaan tulipaloa.

Omistaja on kiistänyt syytökset.

Onnettomuuden jälkeen viranomaiset määräsivät, että kaikki pakohuoneet on tarkastettava. Pian onnettomuuden jälkeen tutkittiin lähes 200 pakohuonetta, joista noin puolessa havaittiin turvallisuuspuutteita. Lisäksi 13 määrättiin suljettavaksi heti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.