Sisko kavalsi veljensä osuuden voitoista - rahat menivät Marttojen maksuihin ja ulkomaan matkoihin

Sisko kavalsi veljeltään merkittävän omaisuuden sisarusten omistamasta hoitokodista. Sisko anasti miehen osuutta pienyrityksen tuloista ja vei sitten lopulta osuuden koko yrityksestä Pieksämäen seudulla.

Käräjäoikeuden mukaan 54-vuotias nainen käytti teossa hyväkseen veljensä terveydentilaa ja siskoaan kohtaan tuntemaa erityisen suurta luottamusta. Oikeus piti tekoa törkeänä myös siksi, että varojen anastaminen oli jatkunut pitkään: vuodesta 2004 aina vuoteen 2014 asti, jolloin viranomaiset puuttuivat asiaan.

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi naisen törkeästä kavalluksesta ja törkeästä petoksesta 1,5 vuodeksi ehdolliseen vankeuteen. Tuomion koeaika päättyy keväällä 2019.

Lisäksi naisen on korvattava veljelleen tältä anastamiaan tilivaroja reilut 77 000 euroa sekä reilut 70 000 euroa alihintaan viedystä yhtiöosuudesta. Naisen on myös maksettava veljensä oikeudenkäyntikuluja reilun 14 000 euron edestä.

Kavalluksessa oli kyse siitä, että nainen siirsi veljensä tililtä omaan määräysvaltaansa tämän yhtiöstä saamia voittovaroja.

Edunvalvojan ja verotarkastajan selvityksen mukaan veli maksoi varoista verot, mutta ei saanut rahoja käyttöönsä, vaan nainen käytti ne itse tai sukulaisten kanssa muun muassa ulkomaan matkoihin, lomaosakkeen maksuun, lapselle hankittuun autoon ja Marttojen jäsenmaksuihin.

Petokseksi oikeus katsoi tilanteen, jossa miehen osuus yhtiöstä siirrettiin naisen nimiin vastikkeetta.