Siskokset jakavat kaiken kodista ja ruuasta lähtien

Puheenpälpätys alkaa heti, kun kuopiolaisen kerrostaloasunnon ovi aukeaa. Sisarukset Annika ja Elli Jauhiainen pysyvät tuskin nahoissaan, sillä heidän kimppa-asuntonsa remontti on viimein valmis. Nuoret naiset ovat innoissaan muutoksesta, jossa aikaa ja elämää nähnyt tummanpuhuva asunto muutettiin valoisaksi, kauniiksi, valkoisen ja harmaan sävyiseksi kodiksi. Täällä molemmat siskot viihtyvät ja viettävät paljon aikaa yhdessä.

Ensin Jauhiaisten kolmesta sisaruksesta Vehmersalmelta kaupunkiin muuttivat Annika ja Kaisa Jauhiainen. Nuorin, Elli Jauhiainen, jäi silloin vielä asumaan vanhempiensa luokse ja kävi koulunsa loppuun.

Kaksi vanhinta sisarusta ehti asua Särkiniemen opiskelija-asunnossa ja keskustan vuokrakaksiossa yhteensä kolme vuotta, kunnes Kaisa muutti Kuopion sataman seuduille. Keskimmäisen siskon kämppikseksi keskustaan tuli seuraavaksi Elli.

Kun asuntoon tuli vuoden kuluttua putkiremontti, alkoi uuden kodin etsintä. Nykyinen vuokra-asunto löytyi vajaa vuosi sitten viime tingassa: entisen kodin vuokrasopimuksen irtisanomispäivänä tuttujen kautta. Huoneisto viehätti, ja muuttopäätös syntyi heti.

Jauhiaiset aloittivat remontin yhteistyössä vuokranantajan kanssa. Tämä oli mukana rautakauppaostoksilla, ja huoneistoon valittiin neutraalin valkoisia pintasävyjä. Se sopi sisaruksille paremmin kuin hyvin. Molemmat rakastavat sisustuksessa vaaleutta, kodikkuutta ja selkeyttä.

Isä Petri Jauhiainen oli rempassa isona apuna. Hänen kanssaan naiset repivät viisinkertaisia tapettikerroksia seinistä, kittasivat seinien koloja ja tasoittivat pinnat maalausta varten.

Keittiöstä naiset halusivat mieluummin kodikkaan kuin modernin. Ensin he suunnittelivat alkuperäisten 50-luvun kaappien maalaamista. Kun kaapit sitten pestiin, paljastui puhdas ja siisti valkoinen pinta. Se sai jäädä näkyville, samoin aikakaudelle ominaiset puiset vetimet.

Naisilla on samanlainen sisustusmaku ja yhteinen huumorintaju. Parhaiden ystävysten ei tarvitse taistella siivous- tai tiskausvuoroista. Molemmat noudattavat jopa samaa FODMAP-erityisruokavaliota, jonka mukaan jääkaappia täytetään.

– Jaamme keskenämme kaiken ruuasta lähtien. Maaseudun lapsuudenkodin henki on siirtynyt mukanamme tänne, toteaa Annika Jauhiainen.

He ovat oppineet Petri-isältään ja äidiltään Kirsi Pehkoselta, että rikki mennyttä tavaraa ei heti heitetä roskiin. Se korjataan, jos se on korjattavissa. Annika harrastaa valokuvausta ja pitää blogia ”Life à la Annika”. Siskokset myös kokkaavat yhdessä. Välillä suunnitellaan, mitä uutta keksitään sisustukseen.

– Minä innostun sisustuskaupoissa kaikesta mahdollisesta ja Annika taas jarruttelee ja vetää minua maan pinnalle, Elli Jauhiainen kuvailee.

Molemmat ovat kekseliäitä ja suosivat kierrätystä. Annika on käyttänyt huoneensa sisustuksessa muun muassa wc-paperirullia, piikkilankaa ja puulastuja. Ellin huoneen vaatetankona oleva kaunis puukeppi löytyi isän varastoista. Valkoinen maalipönttö on tärkeä kapistus korjaamaan elämän tuomia jälkiä.

– Pensselillä saa tökättyä äkkiä pikkukolhut piiloon, Elli Jauhiainen vinkkaa.

Kylässä Jauhiaisilla

Kerrostalokolmio sijaitsee Kuopion keskustassa 50-luvulla rakennetussa talossa.

Siinä asuvat välivuotta viettävä, opettajan sijaisuuksia tekevä Annika Jauhiainen, 20, ja lukion toisella opiskeleva Elli Jauhiainen, 18.

64 neliön kodissa on eteinen, olohuone, keittiö, Annikan huone, Ellin huone sekä wc/kylpyhuone.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Huumori höystää selkeää ja naisellista sisustusta