Soini: Katsaus osoittaa yhteistyön Ruotsin kanssa vahvistuvan

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps.) arvioi, että ulkoministeriön katsaus ennakoi ennen kaikkea sitä, että yhteistyö Ruotsin kanssa on vahvistumassa.

Siitä kertoo Soinin mukaan myös keväällä järjestettävä yhteinen lentoharjoitus Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa Pohjanlahdella.

Suomi ja Ruotsi suunnittelevat puolustusyhteistyön vahvistamista myös maavoimien yhteisharjoituksilla, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden tietojen mukaan suunnitteilla on, että ruotsalaissotilaita tulisi Suomeen harjoittelemaan. Harjoituskohteena voisi olla Rovajärven leiri, joka on Pohjois-Euroopan suurin ampumaleiri.

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventämistä koskeva raportti julkaistaan tiistaina.

Puolustusvoimista ei kommentoida raportista kerrottuja tietoja. Sekä merivoimilla että ilmavoimilla on Ruotsin kanssa paljon yhteistyötä, sanoi Puolustusvoimien viestintäjohtaja eversti Mika Kalliomaa STT:lle.

Jussi Niinistö haluaa Nato-selvityksen, Tuomioja ei

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ei näe tarvetta erillisen Nato-jäsenyyttä koskevan selvityksen tekemiselle, toisin kuin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.).

- Niillä, jotka tästä puhuvat, on jo kuitenkin hyvin valmiit käsitykset asiasta. En oikein tiedä, mitä se välttämättä palvelisi, Tuomioja sanoo.

Jussi Niinistön mielestä Nato-selvitys tarvitaan.

- Kyllä se kuuma peruna edelleen on Nato-kysymys. Siihen tämä katsaus ei kyllä anna riittäviä faktoja, jotta yhteiskunnallinen keskustelu olisi rakentavampaa ilman tunteenomaista juupas eipäs -väittelyä ja toisten nimittelyä, tyyliin kenellä Nato-mopo keulii ja kuka on Nato-kiimassa.

Niinistön mukaan Nato-selvitys pitäisi laatia ensi vaalikaudella. Siinä pitäisi analysoida jäsenyyden hyödyt ja haitat niin, että asiasta syntyisi kokonainen turvallisuuspoliittinen analyysi.

Nyt julkistettua ulkoministeriön katsausta Niinistö pitää laadukkaana paperina ja hyvänä alkuna, joka voi antaa polttoainetta myös kansalaiskeskustelulle.

Puolustuksessa Nato-kumppanuus tärkein yhteistyö

Ulkoministeriön katsauksen mukaan Suomen puolustuksen kannalta Nato-kumppanuus on tärkeintä yhteistyötä. Jos Suomea uhkaa sotilaallinen kriisi, EU voi auttaa esimerkiksi pakotteilla tai muulla painostuksella, mutta EU:sta ei olla kehittämässä puolustusliittoa.

Katsaus ei sisällä uusia linjauksia. Se tarkastelee yhteistyön nykyisiä muotoja ja sitä, miten pitkälle niissä voidaan mennä.

Katsauksessa käydään läpi Suomen turvallisuusyhteistyötä Naton, EU:n, Pohjoismaiden ja Ruotsin kanssa.

Yhteistyökumppani Nato on katsauksessa vahvasti mukana, se mainitaan papereissa yli 230 kertaa.