Soini: USA:n vaalitulos demokraateille voitto, republikaaneille torjuntavoitto

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) kuvailee Yhdysvaltain vaalitulosta voitoksi demokraateille ja torjuntavoitoksi republikaaneille. Demokraatit ovat ennusteiden mukaan saamassa vallan käsiinsä edustajainhuoneessa, kun taas republikaanit säilyttävät enemmistön senaatissa ja jopa kasvattavat sitä.

– Selvää on se, että demokraatit voittivat mutta eivät saaneet jytkyä, Soini huomauttaa STT:lle.

Soinin mukaan tulos vaikuttaa eittämättä presidentti Donald Trumpin loppukauteen, sillä Trump ei enää saa agendaansa yhtä helposti läpi. Mielenkiintoista on hänen mukaansa nähdä, miten demokraatit lähtevät enemmistöasemaansa käyttämään.

– Moni ihminen on kyllästynyt jatkuvaan riitelyyn ja jatkuviin kohuihin ja skandaaleihin, eli lähdetäänkö näitä nyt sitten louhimaan lisää, Soini kysyy.

– Kuitenkin maan asioita pitää hoitaa. Nyt yhteistyötä on pakko tehdä, miten tämä sujuu se jää nähtäväksi.

Soinin mukaan osa kansalaisista halusi selvästi viestiä vaaleissa tyytymättömyyttään Trumpin toimintaan. Samalla ihmiset viestivät, että kaikkien instituutioiden ei ole hyvä olla samalla puolueella. Republikaanien enemmistön säilyminen senaatissa kertoo kuitenkin siitä, että esimerkiksi Trumpin tuomarinimitykset ovat olleet republikaanien peruskannattajille mieleen, Soini sanoo.

Suhteiden pysyminen hyvinä tärkeää

Värikästä tulee olemaan, Soini povaa jatkosta. Mielenkiintoista hänen mukaansa on nähdä, miten talous ja pörssit reagoivat. Suomalaisia kiinnostaa Soinin mukaan, millaiseksi kauppapolitiikka vaalituloksen myötä muodostuu.

Suomen kannalta tärkeää on, että Euroopan ja Yhdysvaltain suhteet pysyisivät hyvinä, Soini huomauttaa.

– Mitä tämä suhteille merkitsee, se riippuu myös eurooppalaisista. Minun linjani on aina ollut se, että USA:n kanssa pitää pyrkiä läheiseen yhteistyöhön tietysti omista lähtökodista ja omat edut huomioiden.

Soini arvioi, että monissa kansainvälisissä kysymyksissä kuten ydinasepolitiikassa ja Iran- ja Ukraina-kysymyksissä käydään entistä enemmän keskustelua edustajainhuoneen kanssa. Tärkeää hänen mukaansa on, kenestä tulee edustajainhuoneen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.