Soini kannattaa Maltan Libya-esitystä

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) kannattaa EU:n puheenjohtajamaan Maltan esitystä, että EU tekisi Libyan kanssa sopimuksen maahanmuuton hillitsemiseksi. Suuri osa Eurooppaan Afrikasta Välimeren yli tulevista siirtolaisista tulee Libyan kautta.

Malta esittää, että Libyalle annettaisiin apua, ja vastineeksi maa hillitsisi maahanmuuttoa.

Soinin mukaan sopimuksesta käydään kulissien takana keskusteluja Libyan kanssa, mutta tilannetta hankaloittaa Libyan sekasortoinen tilanne.

Soinin mukaan EU:n on etsittävä vaihtoehtoja nykytilanteelle, jossa tuhansia Eurooppaan kelvottomilla aluksilla yrittäviä siirtolaisia hukkuu vuosittain Välimereen. YK:n mukaan viime vuonna yli 5 000 ihmistä kuoli ylittäessään Välimerta.

- Meillä on vaihtoehtoina joko neuvottelutie tai paattipolitiikka. Paattipolitiikka on huonoa politiikkaa, kun ihmiset hukkuvat tai joutuvat ihmissalakuljettajien uhreiksi, Soini sanoi STT:lle.

Libyan vaikean tilanteen vuoksi mahdollisen sopimuksen aikaansaamisen aikataulua on Soinin mukaan mahdotonta arvioida.

Soini osallistui maanantaina Brysselissä järjestettyyn EU:n ulkoministerikokoukseen, jossa keskusteltiin muun muassa Syyrian tilanteesta ja Kyproksen yhdistymisneuvotteluista. Maltan Libya-esityksestä kokouksessa ei Soinin mukaan keskusteltu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.