Soini: amerikkalaiset arvostavat Suomea talvi- ja jatkosodan vuoksi

Yhdysvalloissa vieraileva ulkoministeri Timo Soini (sin.) pitää tärkeänä sitä, että Suomen valtionhallinto tapaa Yhdysvaltojen edustajia säännöllisesti kasvokkain.

– Suomi on pieni maa, ja meidän pitää olla liikkeellä tuomassa omia asioitamme esiin, hän kommentoi STT:lle puhelimitse perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Suomen ja Yhdysvaltojen suhteet ovat ministerin mukaan hyvät.

– Yhteistyötä (Trumpin hallinnon kanssa) kannattaa tehdä ja tehdään. Siihen tarvitaan vierailuja, selkeät omat viestit ja ymmärrystä seurata asioita.

Soini kertoo korostavansa amerikkalaisille, että Suomi on turvallisuuden tekijä, joka pitää huolta omasta puolustuksestaan ja on luotettava rauhankumppani.

– Me emme ole mikään siipiveikko.

Ulkoministerin viesti on ollut johdonmukaisesti sama hänen aiemmissaankin tapaamisissa Yhdysvaltojen nykyhallinnon edustajien kanssa. Hän kertoo amerikkalaisten muistavan yhä Suomen puolustaneen itseään talvi- ja jatkosodassa ja arvostavan meitä sen vuoksi.

 

Vapaakauppa tärkeää

 

Yhdysvaltalaisia senaattoreita ja kongressiedustajia matkansa aikana tavannut Soini kertoo korostaneensa keskusteluissaan vapaakaupan merkitystä. Presidentti Donald Trump suhtautuu vapaakauppaan avoimen kriittisesti.

– Vapaakauppa on tärkeä asia, joka hyödyttää meitä laajasti. Uskon sen hyödyttävän myös Yhdysvaltoja, ministeri toteaa.

Soinin toinen kauppaan liittyvä viesti amerikkalaisille on, että Suomi on avoin kaupankäynnille ja myisi mielellään arktisille yhteistyökumppaneilleen esimerkiksi jäänmurtajia.

 

Kaarnat pois korvilta

 

Ministeri osallistui työmatkallaan muun muassa vuotuiselle rukousaamiaiselle. Suomessa jotkut ovat kritisoineet ministerin osallistumista työajallaan uskonnollisen salaseuran yhdessä Yhdysvaltojen kongressin kanssa järjestämään kansainväliseen poliittiseen verkostoitumistilaisuuteen.

Lisäksi Soini puhui kirkon ulkomaanavun yhteistyöverkoston järjestämässä uskontojen välistä vuoropuhelua käsittelevässä tilaisuudessa.

– Perusviestini on, että jos uskonto on osa ongelmaa, se on myös osa ratkaisua. Suomella on siinä asiassa paljon annettavaa, hän sanoo.

Hän huomauttaa, että maailmassa on paljon uskonnon väärin- ja hyväksikäyttöä, joka vääristää kuvaa uskontojen rakentavasta puolesta.

– Uskontojen välistä dialogia pitää olla. Täällä (Yhdysvalloissa) kukaan ei ihmettele, miksi osallistun rukousaamiaiselle tai puhun uskontojen välisessä dialogissa, ministeri toteaa.

– Joskus tuntuu, että kotimaassa se sulaa joillakin vähän vaikeasti, mutta tällainen maailma on. Ei voi Suomi vain siellä omassa pussinperässään kaarnat korvalla murjottaa. Kyllä maailmalla pitää liikkua ja ymmärtää, että uskonnolla on merkitystä, olkoon sitten ihmisen oma henkilökohtainen vakaumus mikä tahansa.