Solisti odotti kentällä tunteja, kaupunginjohtajalle etätyöpäivä

Pohjoisirlantilaisen mezzosopraano Zandra McMasterin ensimmäinen vierailu Kuopioon sai heti alkuun yllättäviä käänteitä, kun laulajan jatkolento Helsingistä Kuopioon oli peruttu. Madridista Helsinkiin lentäneen McMasterin jatkolennon piti lähteä neljän aikoihin.

- McMaster jäi odottamaan kentälle jatkolentoja, ja hänelle tarjottiin yölento Kuopioon. Sekin kuitenkin peruttiin, kertoo Kuopion Musiikkikeskuksen johtaja Michael Claussen.

Lopulta McMasterille lensi muiden Jyväskylään, josta hän matkusti taksilla Kuopioon. Perillä hän oli kolmen jälkeen yöllä. Matkasuunnitelman muutoksen vuoksi myös orkesterin ja solistin yhteisharjoitukset muuttuivat.

- Hänen olisi pitänyt olla jo harjoituksissa, mutta hän nukkuu. Jos tulee kaupunkiin kolmen jälkeen yöllä, niin ei voi tulla yhdeksältä Musiikkikeskukselle, Claussen sanoo.

Hän huomauttaa, että kyseessä ei ole ensimmäinen peruuntunut lento, josta on kaupunginorkesterin vierailijoille haittaa. Viime viikon solisti Benjamin Schmidt ja orkesteria johtanut kapellimestari Daniel Raiskin joutuivat matkustamaan yöbussilla, koska aamun lento oli peruttu.

Myös Kuopion kaupunginjohtajan Petteri Parosen oli tarkoitus matkustaa Kuopioon tiistaiyön perutulla lennolla. Kaupunginjohtajan sihteeri Pirjo Kolari kertoo, että Paronen jäi työskentelemään Helsinkiin ylimääräiseksi päiväksi.

- Hänellä ei onneksi ollut keskiviikolle sovittuna tapaamisia tai kokouksia, joten tällä kertaa oli onnea.

Päivi Tallqvits Finnairin viestinnästä kertoo, että Finnair on joutunut perumaan joitakin kymmeniä kotimaan lentoja alkuvuoden aikana. Esimerkiksi keskiviikon kello 16.50 lento Helsingistä Kuopioon on peruttu. Useimpien peruutettujen lentojen taustalla on miehistöpula.

- Meillä on varamiesjärjestelmä eli päivystysjärjestelmä, jonka tarkoitus on turvata riittävä määrä miehistöä kaikille lennoille, mutta ikävä kyllä tässä tapauksessa se ei ole riittänyt. Alkuvuonna on ollut poikkeuksellisen paljon peruutuksia kotimaanlennoilla, Tallqvist sanoo.

Hänen mukaansa tilanne tiedostetaan Finnairilla ja ratkaisua haetaan.

- Tavoite on, että asiakkaat pääsevät hyvin perille. Jos lento perutaan, pyrimme ilmoittamaan siitä mahdollisimman ajoissa, jotta ennätämme reitittämään asiakkaiden lennot uudestaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.