Sometaidoissa on jotain uutta, jotain vanhaa – lapsia kasvatetaan kriittisiksi ja vastuullisiksi

Kun lapsista kasvatetaan kunnon kansalaisia, halutaan heille opettaa ajanmukaisia taitoja. Nykyisin yksi osa kansalaistaitoja ovat sosiaalisen median käytön taidot, sanoo erityisasiantuntija Jaakko Salo opetusalan ammattijärjestö OAJ:stä.

Myös sosiaalisen median asiantuntija ja tietokirjailija Harto Pönkä pitää sometaitojen opettamista tärkeänä. Hänen mukaansa tulevaisuudessa on osattava erilaisia lukemisen, sisältöjen tuottamisen ja ryhmässä toimimisen taitoja. Tärkeää on olla kriittinen ja osata tunnistaa erilaiset mediasisällöt kuten mainokset, uutiset ja valeuutiset.

Monet somessa tarvittavat taidot ovat kuitenkin samoja vuorovaikutustaitoja, joita on aina tarvittu.

– Monesti ne ovat näitä, mitkä mielletään kotikasvatukseen liittyviksi asioiksi, kuten miten käyttäydyt muita ihmisiä kohtaan, Pönkä sanoo.

Pönkä, joka on koulutukseltaan luokanopettaja, kertoo esimerkin sometaitojen opettamisesta:

– Yksi hyvä harjoitus on, että tekee luokan yhteiset somepelisäännöt tai jokainen tekee itselleen tärkeimmät periaatteet: miten toimin verkossa ja somepalveluissa, miten käytän kännykkääni.

 

Jokaisella opettajalla on kasvatusvastuu

Alakouluissa on toista lukuvuotta käytössä perusopetuksen uudet opetussuunnitelman perusteet, joissa sosiaalinen media on vahvasti mukana, vaikka sitä ei juuri mainitakaan suoraan.

Salo ja Pönkä kertovat, että some sisältyy erityisesti kahteen kokonaisuuteen, tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaamiseen sekä monilukutaitoon. Ne ovat opetussuunnitelmassa osa laaja-alaisia osaamisen tavoitteita, mikä tarkoittaa, että niitä on tarkoitus käsitellä eri oppiaineissa.

Toisin sanoen sometaitojenkin opettamisesta vastuu on kaikilla opettajilla.

Salo huomauttaa, että kyseessä ei ole vain opetuksellinen vaan myös kasvatuksellinen asia.

– Koulun kasvatustehtävä muutenkin on semmoinen, että jokaisella opettajalla on myös kasvatusvelvollisuutta, Salo sanoo.

 

Opettajien saatava lisää koulutusta

Salo ja Pönkä ovat sitä mieltä, että somea ja muuta tvt:tä ei vielä ole opetuksessa niin paljon kuin opetussuunnitelma edellyttää. Heidän mukaansa opettajien osaamisessa on suuria eroja, ja sen myöntää myös opetusneuvos Arja-Sisko Holappa Opetushallituksesta.

– Kyllä varmasti opettajien omat mediakasvatustaidot tai esimerkiksi juuri sometaidot vaihtelevat, eli kuinka paljon on kokemusta omassa arjessa ja kuinka paljon on hyödyntänyt sitä omassa pedagogisessa työssään, Holappa sanoo.

Hänen mukaansa täydennyskoulutusta on tarjottu, mutta sitä tarvitaan edelleen. Holappa huomauttaa, että jatkuvan kehityksen vuoksi koulutuksen tarpeelle ei näy loppua.

– Sitä mukaa kuin asioita otetaan haltuun, tulee uusia välineitä ja uusia kanavia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

"Kalman haju on tsunamista vahvasti muistissa" –  lehtikuvaaja Peter Jansson ehti kuvata monia järkyttäviä uutistapahtumia

Leppä torjuu maito- ja lihakiellot: "Asiassa ollaan hakoteillä, jos kieltoja perustellaan ilmastosyillä."

Ulkomailta tuoduille henkilöille hankittiin suomalaiset henkilötunnukset, näiden nimiin otettiin pikavippejä ja luottokortteja – epäillyllä huijauksella saatiin yli 700  000 euroa

Poliisi kaipaa havaintoja valkotakkisesta miehestä Espoossa – epäillään yrittäneen napata 9-vuotiaan pojan

Korkein oikeus perui vartijan murhanneen vangin vapauttamisen – Vanki oli liittynyt vankilassa UB-jengin täysjäseneksi

Poliisi saanut kiinni etsimänsä nuoren naisen Harjavallassa – etsittiin epäiltynä väkivaltarikoksesta

Täyteen vuokratut ostarit houkuttelevat pois keskustoista maakunnissa, pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa liiketiloja on tyhjillään

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab torjuu maito- ja lihakiellot: "Kiellot johtavat aina ongelmiin"

Maaseudun Tulevaisuus: Enemmistö ei karsisi lihaa ja maitoa koulujen ja päiväkotien ruokalistoilta

Lähestymiskieltojen määrä vajosi alemmas kuin koskaan – Kansainvälinen asiantuntijaryhmäkin ihmettelee Suomen alhaisia lukuja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.