Sopimus tuo Varkauden painolle lisävuosia

Varkaudessa koettiin tiistai-iltana historian lehtien havinaa, kun ensimmäinen Päiviönsaaressa painettu erä Savon Sanomia pyörähti painokoneesta.

Osa lukijoista pitelee keskiviikkona käsissään historiallista numeroa. Lukijalle muutoksen pitäisi kuitenkin jäädä näkymättömäksi.

–Muutokset eivät näy tilaajille muutoin kuin, että ensimmäisinä päivinä (jakelussa) voi esiintyä yksittäisiä häiriöitä, lupaa päätoimittaja Jari Tourunen.

 

Lehden tekijöille loikka Leväseltä Varkauden Päiviönsaareen on suuri ennen kaikkea henkisesti. Taakse jää yhteistyö painotalon kanssa, jonka juuret Kuopiossa ulottuvat aina 1800-luvun lopulle.

–Siitä tulee haikea mieli, sillä toimitus ja paino ovat tähän saakka aina olleet samalla paikkakunnalla. Toimituksen näkökulmasta vaikutus käytännön tekemiseen ei ole dramaattinen, sanoo Tourunen.

Lehtiseppien Leväsen painon konekanta tuli käyttöikänsä päähän. Suomen vanhimman sanomalehtipainon iäkkäimmät koneet ovat vuosimallia 1974. Rauta vanheni käsiin.

–Jatkaminen olisi edellyttänyt miljoonainvestointeja. Analyysit osoittivat, että sulkemisvaihtoehto on taloudellisesti järkevin, sanoo Savon Sanomat Oy:n toimitusjohtaja Erkki Summanen.

Summasen mukaan Leväsen painon 30 työntekijästä alle kymmenelle voidaan tarjota töitä muista painoista.

–Ratkaisu ei ole ollut kivuton, mutta kokonaisuuden kannalta vastuullisin, sanoo Tourunen.

–Pidän kuitenkin tärkeänä, että Savon Sanomat painetaan jatkossakin Savossa.

Muut Kuopiossa painetut lehdet painetaan pääosin Lehtiseppien omissa painoissa Pieksämäellä ja Jyväskylässä, joissa konekanta on peräisin 1990–2000-luvuilta.

 

Tilaaja saa lehtensä jatkossakin aamupöytään kannettuna. Varhaiskannossa pidetään kiinni nykyisestä palvelutasosta.

–Vaikka kuljetus Varkaudesta vie tunnin verran, pystytään tämä viivytys kuittaamaan isomman painokoneen suuremmalla tuotantonopeudella, kertoo Summanen.

Painatussopimus tuo Savon Paino Oy:lle merkittävän asiakkaan.

Savon Sanomat on painon suurin ulkoinen asiakas. Pidämme sopimusta tähän mennessä merkittävimpänä toteutettuna sanomalehtien painamisen toimialajärjestelynä, sanoo Savon Painon toimitusjohtaja Risto Lehto.

–Sopimus antaa Savon Painolle vuosia eteenpäin ja turvaa työpaikkoja Varkaudessa, sanoo Sanomapainon liiketoimintajohtaja Ismo Vuoksio.

Savon Paino on yksi Sanomapainon viidestä lehtipainosta. Sanoma-konserniin kuuluvien Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien lisäksi Varkaudessa painetaan kaupunkilehtiä ja suorapainotöitä. Työntekijöitä on 66.

Painoala on keskellä murrosta, jonka vaikutukset eivät jää Leväselle. Savon Sanomia kustantava Keskisuomalainen-konserni on sulkemassa lähiviikkoina myös Lohjan painon. Konserni jatkaa sanomalehtien painamista neljällä paikkakunnalla.

Liiketoimintajohtaja Vuoksio laskee, että Suomessa toimii nyt noin 25 sanomalehtipainoa.

–Enimmillään niitä on ollut yli 30, Vuoksio sanoo.

–Median monikanavaistuminen kiihdyttää keskittymistä. Uskomme, että seuraavan viiden vuoden aikana keskittämiseen liittyviä järjestelyjä tehdään useita.

 

Savon Sanomien painatus siirtyy Kuopiosta Savon Painoon Varkauteen vaiheittain helmikuun aikana. Ensimmäinen Varkaudessa painettava erä sisältää Helsinkiin, Ylä-Savoon ja Pohjois-Suomeen jaettavat lehdet.

Viimeiset lehdet painetaan Leväsellä maanantain 24.2. ja tiistain 25.2. välisenä yönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uunituore Savon Sanomat ilmestyi painosta ulos