Sosiaaliturvasta halutaan nykyistä selkeämpi ja toimivampi – jättiuudistuksen valmistelu on alkamassa

Suuren sosiaaliturvauudistuksen valmistelu on alkamassa. Tavoitteena on saada aikaan nykyistä selkeämpi ja toimivampi järjestelmä, joka mahdollistaa työnteon ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen. Uudistus toteutetaan vaiheittain.

Uudistuksen valmistelee laaja-alainen parlamentaarinen komitea, jonka toimikausi kestää kevääseen 2027 saakka. Komiteaan tulee edustaja paitsi kaikista eduskuntapuolueista, myös muun muassa työmarkkinajärjestöistä, Kelasta, Työterveyslaitoksesta ja Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssista.

Uudistuksen kohteena on työikäisten sosiaaliturva kokonaisuutena, mukaan lukien asumisen tuet ja toimeentulotuki. Komitea ei käsittele vanhuuseläkkeitä.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kertoo työn aloittamisesta tiedotustilaisuudessa aamulla.

Yhteistä ymmärrystä haetaan

Komitean puheenjohtajaksi on kutsuttu sosiaalipolitiikan tutkimusprofessori ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjelmajohtaja Pasi Moisio, jonka mielestä monimutkaiset järjestelmät täytyy uudistaa vaiheittain ja pitkän aikavälin vaikutukset ymmärtäen.

Komitean ensimmäinen tehtävä on Moision mukaan löytää riittävä yhteisymmärrys sosiaaliturvan nykytilasta ja ongelmista, jotka uudistuksella pyritään ratkaisemaan.

Sosiaaliturvakomitea hyödyntää valmistelussa ajantasaista tutkimusta ja tietoa. Komitean työtavoissa hyödynnetään myös viime hallituskaudella tehtyä työtä.

–  Komiteassa haetaan yhteistä ymmärrystä asioista, vaikka poliittisista arvovalinnoista oltaisiin eri mieltä. Yhteinen ymmärrys vaatii tietopohjaa, keskustelua ja aikaa, luonnehtivat Pekonen ja Moisio Helsingin Sanomiin kirjoittamassaan mielipiteessä 7. helmikuuta.

Heidän mukaansa komiteoiden palauttamisen tarve on ymmärretty, kun isot uudistukset ovat kerta toisensa jälkeen kaatuneet.

Sosiaaliturvan tulee tukea työllisyyttä

Luonnos sosiaaliturvakomitean asettamispäätöksestä on julkaistu sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla, mutta komiteaa ei ole vielä asetettu. Luonnoksen mukaan sosiaaliturvan tulee osaltaan vastata ihmisten osallisuuden ja merkityksellisyyden tarpeisiin sekä tukea työllisyyttä, yrittäjyyttä, aktiivisuutta, ihmisen omatoimisuutta, osallisuutta ja elinikäistä oppimista kaikissa tilanteissa.

Myös yleistä asumistukea pyritään kehittämään niin, että se parantaa työnteon kannusteita.

Lisäksi komitean asettamispäätöksessä todetaan, että sosiaaliturvan uudistamisella pyritään pitkäaikaisen toimeentulotuen tarpeen vähenemiseen, ja että uudistus toteutetaan perusturvan tasoa heikentämättä.

Väestön vanheneminen lisää entisestään palvelujen tarvetta ja haastaa sosiaaliturvan kestävyyttä. Nykyisen sosiaaliturvan perusta on luotu 1950–1970-luvuilla, minkä jälkeen sitä on uudistettu pala kerrallaan. Palvelut ja etuudet ovat aikojen kuluessa kehittyneet erilleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

8 000 työttömänä, mutta uusia koulutetaan silti – Tekevätkö sihteerit comebackia suomalaisille työpaikoille?

Alkoholin etämyynnistä tänään ratkaisu käräjiltä, suomalaismiehen syytetään välttäneen veroja liki 1,7 miljoonan euron edestä

EU:n tulevaisuus on pöydällä tänään, kun jäsenmaiden johtajat neuvottelevat seuraavien vuosien budjetista – pääministeri Marin tavoittelee lisäystä maaseudun kehittämisrahojen ehdotettuun tasoon

Hallitus puntaroi yhä yksinäisten lasten auttamista Kreikan leireiltä – eduskunnan hallintovaliokunnan kansanedustajat kuulevat tänään Maria Ohisaloa

Ely-keskus huolestui raskaan liikenteen turvallisuudesta pääkaupunkiseudulla: liikenne lisääntynyt, taukopaikat ylikäytössä

Poliisin esitutkintamateriaalin kuvat Konneveden eläintilalta näyttävät karun todellisuuden – hevostilalta löytyi lukuisia eläimiä, jotka olivat silminnähden huonossa kunnossa

Paperiteollisuuden toimihenkilöt palaavat töihin ja satamat eivät pysähdy – työkiistan sovintoehdotus hyväksyttiin

Paperiteollisuuden toimihenkilöt palaavat töihin – työkiistan sovintoehdotus hyväksyttiin

Monien liikennemerkkien ulkonäköä päivitetään hieman, suuntana sukupuolisensitiivisyys – katso tästä miltä uudet merkit näyttävät

Helsingin poliisi tutkii epäiltyä törkeää ihmiskauppaa – kahden miehen epäillään pakottaneen naisen myymään seksiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.