Sote-aikataulu voi vielä lykkääntyä – Sipilä: Aikataulun pitäminen vaatii mietintöluonnoksen valmistumista heinäkuussa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan nykyisen sote-aikataulun pitäminen vaatii sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnoksen valmistumista heinäkuun loppuun mennessä. Sipilän mukaan tässä kulkee selkeä raja. Sipilä perustaa näkemyksensä virkamiesarvioon. Sipilä kertoi STT:lle käyneensä keskiviikkona virkamiesten kanssa aikatauluja läpi.

– Tämä on virkamiesarvio, eikä minulla ole mitään syytä epäillä sitä, Sipilä sanoo STT:n haastattelussa.

Sipilän mukaan sote- ja maakuntauudistuksen alkaminen lykkääntyy vuoden 2021 alkuun, jos sosiaali- ja terveysvaliokunta ei heinäkuussa saa valmiiksi ja perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi mietintöluonnosta maakunta- ja sote-uudistuksen päälaeista ja valinnanvapauslaista.

– Se tarkoittaisi aikamoista nippua päivämäärämuutoksia, jos kävisi niin, että tämä siirtyisi, Sipilä sanoo.

Sipilän mukaan asia on nyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsissä. Mietintöluonnoksen valmistuttua asian käsittely jatkuu perustuslakivaliokunnassa.

– Kyllä se on selviö, että jos sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnos ei synny heinäkuussa, niin uudistus alkaa 2021. Sellaista ratkaisua ei enää löydy, että maakunnilla olisi sitten tarpeeksi aikaa, Sipilä sanoo.

Aikaa tarvitaan maakuntavaalien järjestämiseen ja vaaleista tarvitaan noin yhdeksän kuukautta, että uudet maakuntavaltuustot ehtivät tehdä tarvittavat päätökset.

Uudistuksen lykkääntyminen tarkoittasi vuoden viivästystä, sillä Sipilän saaman virkamiesarvion mukaan maakuntien aloitus kesken vuotta ei ole toimiva ratkaisu.

 

Tärkeintä uudistuksen saaminen valmiiksi

 

Sosiaali- ja terveysvaliokunta sai maanantaina käsiteltäväkseen hallituksen vastineen, jonka pohjalta se tekee muutoksia valinnanvapauslakiesitykseen. Tämä on keskeinen osa eduskunnan prosessista, ja sote-äänestysten aikataulu taas vaikuttaa siihen, milloin lait saadaan voimaan ja maakuntavaalit pidettyä.

Sipilä toivoo, että sote- ja maakuntauudistuksen aikataulu pitää. Hänelle kaikkien tärkeintä on kuitenkin uudistuksen saaminen valmiiksi.

– Se on eduskunnan käsissä ja eduskunta omista aikatauluista päättää, Sipilä sanoo.

Hän arvioi, että uudistuksen mahdollinen lykkääntyminen näkyisi epävarmuuden jatkumisena.

Esimerkiksi epävarmuus julkisen sektorin työntekijöillä järjestelmän rakenteesta jatkuisi. Lisäksi sote-ulkoistuksia rajoittavasta rajoituslaista huolimatta Sipilä ennakoi, että kuntien ulkoistuspäätökset jatkuisivat. Sipilä veikkaa, että epävarmassa tilanteessa kunnissa syntyisi ulkoistuspäätöksiä, jotka eivät kokonaisuuden kannalta ole harkittuja. 

– Markkinavoimat jylläisivät vuoden pidempään ja käyttäisivät hyväkseen epävarmaa tilannetta, Sipilä sanoo.

Hän näkee myös, että uudistuksella tavoitellut säästöt lykkääntyisivät vuodelle eteenpäin.

 

Sipilä ei usko huutokaupan syntymiseen

 

Uudistuksen lykkääntyessä alettaisiin Sipilän mukaan varmaan puhua vaalien yhdistämisistä. Maakuntavaalien yhdistäminen eduskuntavaaleihin tarkoittaisi Sipilän mukaan sitä, että uudistus olisi vuoden myöhässä.

Kysyttäessä mahdollisen lykkääntymisen tuomasta poliittisesta riskistä, Sipilä sanoo keskustelua uudistuksesta voivan syntyä eduskuntavaalien yhteydessä.

– Aika erikoista olisi kuitenkin, että jos laki on voimassa ja vaalit käydään sillä lailla, että heti seuraava hallitus muuttaisi tehtäviä ja lakia. En usko minkään huutokaupan siinä syntyvän, Sipilä sanoo.