Sote-ministeri käänsi takkinsa: Kyllä kilpailuttamiselle

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (ps.) mukaan perussuomalaiset kannattaa sote-palvelujen avaamista kilpailulle.

– Tästä asiasta ei saada tappelua aikaiseksi, Mattila sanoo muihin hallituspuolueisiin viitaten.

Mattila sanoo Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa kannattavansa virkamiesten lokakuussa esittelemää valinnanvapausmallia. Sen mukaan julkisia sote-palveluja avattaisiin kilpailulle kahdessa vaiheessa.

Tarkemmat linjaukset ovat vielä tekemättä. Mattila uskoo kuitenkin, että kun hallinnosta tehdään riittävän avointa, voidaan torjua ”kermankuorinta” eli se, että yksityiset terveysyritykset poimisivat päältä ne palvelut, joissa on paras kate, ja julkinen puoli kantaisi raskaimman taakan.

– Hyväksyn valinnanvapauden, kunhan pidetään kiinni pk-yritysten ja kotimaisten yritysten pääsystä palvelujen tuottajiksi. Sellaisilla alueilla, joilla kilpailua ei synny, julkinen puoli on perälauta, Mattila linjaa.

Vielä ennen kevään 2015 eduskuntavaaleja perussuomalaisilla oli toinen ääni kellossa. Mattila oli Ylen vaalikonevastauksessaan sitä mieltä, että ”terveys- ja sosiaalipalvelut on tuotettava ensisijaisesti julkisina palveluina". Kanta oli linjassa perussuomalaisten silloisen vaaliohjelman kanssa.

Nyt Mattila johtaa hanketta, jossa julkista terveydenhuoltoa yhtiöitetään ja laitetaan kilpailemaan yksityisten terveystalojen kanssa.

– Eihän puolueohjelma ole sama kuin hallitusohjelma. Hallituksessa tehdään kompromisseja, Mattila sanoo takinkäännössyytöksistä.

Mattila myöntää, että perussuomalaisten kädenjälki ei ole juuri näkynyt hallituksen sote-linjauksissa.

– On totta, että perussuomalaisilla ei ole näkyvää roolia sote-mallin esittämisessä. Entä sitten? On muita meille tärkeitä kysymyksiä. Perussuomalaiset on halunnut korostaa maahanmuuttopolitiikkaa – en ole nähnyt keskustan profiloituvan siinä, Mattila sanoo.

Uusimmat

Kotimaa

Viikon puolivälissä viilenee – Keski-Euroopan helteet eivät yllä Suomeen

Lähes 7  000 suomalaista elää avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa – "virallisia" sateenkaarilapsiperheitä vain 785

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Ministerit täydensivät tietoja omistuksistaan ja veloistaan: Rinne ilmoitti omistavansa sadantuhannen euron moottoripurren puolisonsa kanssa

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Tutut ruokabrändit ovat erilaisia ympäri Eurooppaa – Fantassa tuhdisti enemmän sokeria, sipseissä rasvaa

Tuoreelta aviomieheltä epäillään huijatun yli 100  000 euroa –  vaimolle vaaditaan vankeutta, myös kolme muuta syytteessä

"Seksuaalista itsemääräämisoikeutta olisi pitänyt vahvistaa jo aiemmin" – Professorin mukaan hallituksen lupaama seksuaalirikoslain kokonaisuudistus on kiireellisimpiä muutostarpeita rikoslaissa

Mies murtautui taloon, vei viinat ja teki kakan lattialle Huittisissa

Suomalaisten Turkin-matkailu elpyi, vaikka levottomuudet maassa jatkuvat – "Ihmisten muisti on aika lyhyt"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.