Sote-pöytään jaettiin keskustalle mieluisia maakuntakortteja – ensi vaiheessa maakuntiin sote, pelastustoimi ja ensihoito

Hallitusneuvotteluissa mikään ei ole valmista ennen kuin kaikki on valmista, mutta sote-uudistuksen hallinnosta on Säätytalolla jo löytynyt kaikkia tyydyttävä ratkaisu.

Kuten aina sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa, myös uuden mallin eteenpäin viemisessä riittää mutkia.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi, että sote-uudistusta on tarkoitus lähteä rakentamaan 18 itsehallinnollisen maakunnan varaan. Samalla on sovittu, että julkinen sektori on pääjärjestäjä ja -tuottaja.

Maakuntamallinen sote-uudistus tietää myös maakuntavaaleja, jos eduskunnan perustuslakivaliokunnan aiempia lausuntoja halutaan noudattaa, arvioi RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson. Vaalien ajankohdasta ei Henrikssonin mukaan ole vielä tietoa.

Henriksson kertoi Säätytalolla, että maakuntiin aiotaan siirtää myös ensihoito ja pelastustoimi. Tämä miellyttänee erityisesti keskustaa, jonka yhtenä kynnyskysymyksenä hallitukseen menolle on, että sote-palvelut toteutetaan 18 monialaisen maakunnan pohjalta.

Sote-ryhmää neuvotteluissa vetänyt kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sanoo, että monialaiset maakunnat ovat tavoitteena, mutta niiden tehtävistä ei ole tehty päätöksiä.

–  On vain päätetty, että erillinen parlamentaarinen työryhmä arvioi vuoden 2020 loppuun mennessä, mitä tehtäviä kunnilta, kuntayhtymiltä ja valtiolta voitaisiin siirtää maakunnille, Vehviläinen sanoi.

Nopeita käänteitä muista mahdollisista tehtävistä soten, ensihoidon ja pelastustoimen lisäksi ei siis tule.

Vehviläisen mukaan yhteinen näkemys on, että sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen pitää edetä ensimmäisenä.

–  Pyritään lainsäädäntötyöhön kohtuullisen nopeasti, Vehviläinen sanoi.

"Ei syötto lapaan keskustalle"

Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan ratkaisu ei ollut mikään syöttö lapaan keskustalle.

–  Kyllä meidän sote-asiantuntijoiden mukaan tässä on päästy monta asiaa eteenpäin. Markkinamalli on pudonnut nyt kyydistä, se on varmaan ihan hyvä, koska se aiheutti myös tuolla perustuslakivaliokunnassa suuria ongelmia, Haavisto sanoi.

Milloin sote-uudistus voisi astua voimaan, selkenee vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan, kun valmistelua lähdetään tekemään.

–  Toivomme, että kun on näin selkeä yhteisymmärrys perusratkaisuista ja rakenteesta. Kun myös osittain pohjautuu jo tehtyyn valmisteluun, niin se olisi mahdollista suhteellisen nopeasti saada eteenpäin, Andersson sanoi.

Neuvottelulähteistä arvioidaan, että sote-uudistus voisi tulla eduskunnan käsittelyyn vuonna 2021.

Rahoituksesta puhutaan myöhemmin

Rinteen ja Vehviläisen mukaan yhteisesti on sovittu, että parlamentaarisesti selvitetään sekä monikanavarahoitusta että maakuntien verotusta. Valtioneuvoston tiedotteessa puhutaan suoraviivaisemmin valmistelusta.

–  Erillisinä asioina valmistellaan parlamentaarisen komitean toimesta maakuntien verotusoikeus ja monikanavarahoituksen purkaminen vuoden 2020 loppuun mennessä, tiedotteessa sanotaan.

RKP:n Henriksson sanoi, että rahoituskeskustelu käydään erikseen. Hän ei ottanut kantaa siihen, onko puheenjohtajien pöydässä keskusteltu sote-kustannusten kasvun hillitsemisestä.

–  Olemme keskustelleet nyt itse mallista ja miten saamme sellaisen mallin, joka toimii tulevaisuudessa.

Aiemmin keväällä esitellessään omaa sote-malliaan SDP hahmotteli kustannusten vuotuisen kasvun hillitsemistä 0,91 prosenttiin. Rinne arvioi tuolloin, että tämä johtaisi noin 30 vuoden aikana noin 3 miljardin tulevien kustannusten leikkaamiseen.

Uusimmat

Kotimaa

Uutisanalyysi: Vähennetäänkö vai lisätäänkö poliisikoulutusta? Hallituksella ja Polamkin rehtorilla asiasta eri näkemys

Kompostointitarkastuksessa tsekataan, että kaikki on kunnossa – katso video

Vajaat työtunnit lisääntyneet varsinkin kaupan alalla – PAMin uusi puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen: "Osa-aikatyötä tarvitaan, mutta ei näin paljon kuin nyt tehdään"

Helsingin Sanomien selvitys: Google on Brysselin ahkerin lobbaaja

Hovioikeus ratkaisee tänään, syyllistyikö solvauksia laukonut Ilmavoimien eversti rikoksiin – myös ex-komentajan jälkitoimet puntarissa

Kittilän kunnanvaltuusto jätti kaikki nimitykset odottamaan oikeuden päätöksiä

Viikon puolivälissä viilenee – Keski-Euroopan helteet eivät yllä Suomeen

Lähes 7  000 suomalaista elää avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa – "virallisia" sateenkaarilapsiperheitä vain 785

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Ministerit täydensivät tietoja omistuksistaan ja veloistaan: Rinne ilmoitti omistavansa sadantuhannen euron moottoripurren puolisonsa kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.