Sote-ratkaisu kuuluu Stubbin hallitukselle

Maan eturivin talousasiantuntijat nostavat konkreettisen sote-ratkaisun ylivoimaisesti tärkeimmäksi asiaksi, josta nykyhallituksen pitäisi vielä päättää.

– Sillä on erittäin suuri merkitys kestävyysvajeen kannalta pidemmällä aikavälillä.

– Se on ollut keulahankkeita ja siinäkin mielessä hyvin tärkeä. Politiikan uskottavuutta ajatellen siinä ei olisi varaa epäonnistua, OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen kiteyttää.

Muiden haastateltujen perustelut ovat saman suuntaisia.

Kahdeksan yhdeksästä nostaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen maaliin saattamisen tärkeimmäksi asiaksi, josta nykyisen Alexander Stubbin (kok.) johtaman hallituksen on vielä kyettävä päättämään. Kestävyysvajeen supistaminen ja päätöksenteon uskottavuus toistuvat vastauksissa.

– Aikaa on hukattu aika paljon palvelu- ja kuntarakenneuudistuksissa, joten on iso pettymys, jos asiat ovat levällään, kun uusi hallitus aloittaa. Näitä on soudettu ja huovattu vuonna 2005 alkaneesta Paras-hankkeesta asti. On aika huono viesti päätöksentekokyvystä, jos hallitus joutuu heittämään pyyhkeen kehään sote-uudistuksessakin, Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas muotoilee.

Talousasiantuntijoiden huoli on ajankohtainen.

Moni kokoomuspoliitikko on hypännyt viime viikkoina julkisesti sote-jarrulle. Kokoomus haluaisi ratkaisun, jossa yrityksillä olisi paremmat mahdollisuudet toimia sote-palveluiden tuottajina ja jossa kaikilla kunnilla ei olisi velvoitetta muodostaa kuntayhtymiä tuottaakseen palveluita.

 

Lue päivän lehdestä, mitä hallituksen päätöksiä talousasiantuntijat peruisivat.

MTV: Soini syyttää Stubbia sote-uudistuksen jarruttamisesta

MTV: Kunnanjohtajat lykkäisivät kunta- ja soteuudistusta

Olemme valmiit ennenaikaisiin vaaleihin

Stubb: Kaikki perustuslailliset ongelmat sotessa selvitettävä