Sote-ratkaisu kuuluu Stubbin hallitukselle

Maan eturivin talousasiantuntijat nostavat konkreettisen sote-ratkaisun ylivoimaisesti tärkeimmäksi asiaksi, josta nykyhallituksen pitäisi vielä päättää.

– Sillä on erittäin suuri merkitys kestävyysvajeen kannalta pidemmällä aikavälillä.

– Se on ollut keulahankkeita ja siinäkin mielessä hyvin tärkeä. Politiikan uskottavuutta ajatellen siinä ei olisi varaa epäonnistua, OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen kiteyttää.

Muiden haastateltujen perustelut ovat saman suuntaisia.

Kahdeksan yhdeksästä nostaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen maaliin saattamisen tärkeimmäksi asiaksi, josta nykyisen Alexander Stubbin (kok.) johtaman hallituksen on vielä kyettävä päättämään. Kestävyysvajeen supistaminen ja päätöksenteon uskottavuus toistuvat vastauksissa.

– Aikaa on hukattu aika paljon palvelu- ja kuntarakenneuudistuksissa, joten on iso pettymys, jos asiat ovat levällään, kun uusi hallitus aloittaa. Näitä on soudettu ja huovattu vuonna 2005 alkaneesta Paras-hankkeesta asti. On aika huono viesti päätöksentekokyvystä, jos hallitus joutuu heittämään pyyhkeen kehään sote-uudistuksessakin, Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas muotoilee.

Talousasiantuntijoiden huoli on ajankohtainen.

Moni kokoomuspoliitikko on hypännyt viime viikkoina julkisesti sote-jarrulle. Kokoomus haluaisi ratkaisun, jossa yrityksillä olisi paremmat mahdollisuudet toimia sote-palveluiden tuottajina ja jossa kaikilla kunnilla ei olisi velvoitetta muodostaa kuntayhtymiä tuottaakseen palveluita.

 

Lue päivän lehdestä, mitä hallituksen päätöksiä talousasiantuntijat peruisivat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

MTV: Soini syyttää Stubbia sote-uudistuksen jarruttamisesta

MTV: Kunnanjohtajat lykkäisivät kunta- ja soteuudistusta

Olemme valmiit ennenaikaisiin vaaleihin

Stubb: Kaikki perustuslailliset ongelmat sotessa selvitettävä