Sote-ratkaisu syntyi: Katso, mitä se pitää sisällään

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen hallintomallista on löydetty ratkaisu. Hallitusta muodostava SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi sovusta torstaiaamuna.

Uutissuomalaisen tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa on sovittu, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa kootaan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen kuntaa suuremmille itsehallinnollisille alueille. Itsehallinnollisia maakuntia on 18.

Tätä perusratkaisua eli soten kokoamista kuntaa suuremmille itsehallinnollisille alueille ei valmistella parlamentaarisesti. Maakuntien toiminnasta, taloudesta ja hallinnosta säädetään erillisellä lailla.

Maakuntavaalit toteutuvat eli maakuntavaltuutetut valitaan vaaleilla.

Pääkaupunkiseudulle erillisratkaisu

Uutissuomalaisen tietojen mukaan hallitus selvittää Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin alueen erillisratkaisun yhteistyössä alueen kaupunkien ja kuntien kanssa vuoden 2019 loppuun mennessä.

Tämä tarkoittaa, että Uudellemaalle ei syntyisi yhtä jättimaakuntaa, joka vastaisi maakunnan tasolla sotesta.

Samalla on sovittu, että maakunnat tuottavat palvelut pääosin julkisina palveluina. Yksityinen ja kolmas sektori toimivat täydentävinä palveluiden tuottajina. Kuntien osalta tämä ratkaistaan erillisen selvityksen pohjalta vuoden 2019 loppuun mennessä.

Tämä tarkoittaa sitä, että maakunnat tuottavat sote-palvelut eli esimerkiksi terveyskeskusten vastaanotot pääosin julkisina palveluina.

Vaiheittain monialaisiin maakuntiin

Erillisinä asioina valmistellaan parlamentaarisessa komiteassa maakuntien verotusoikeus ja monikanavarahoituksen purkaminen vuoden 2020 loppuun mennessä. Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus tulee tällä hetkellä monesta lähteestä. Rahoitajina ovat mm. valtio, kunnat, työnantajat, palkansaajat, vakuutusyhtiöt ja asiakkaat itse.

Itsehallinnolliset alueet mahdollistavat vaiheittaisen siirtymisen monialaisiin maakuntiin. Tämä valmistellaan parlamentaarisesti vuoden 2020 loppuun mennessä eli mukana ovat myös oppositiopuolueet.

Nyt on sovittu, että ensimmäisessä vaiheessa pelastustoiminta ja ensihoito tulevat uusien maakuntien tehtäväksi.

Parlamentaarisessa työssä selvitetään, mitä tehtäviä kunnilta, kuntayhtymiltä ja valtiolta siirretään maakunnille. Parlamentaarisen työn valmistuttua hallitus valmistelee lainsäädännön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Vapaavuori Säätytalon sote-ratkaisusta: Kaupunkilaisten painajainen jatkuu

Uusimmat

Kotimaa

Helsingin Eerikinkadun ullakkopalo saatiin hallintaan – ei henkilövahinkoja, mutta alapuolen asunnot kärsivät vesivahinkoja

EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa puhunut Hakkarainen vähätteli ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen

Jasper Pääkkönen junaili rahaa salassa pidettyihin patokauppoihin – Kauppojen odotetaan parantavan uhanalaisten kalojen tilannetta

Elsi Katainen EU-parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

Helsingin Hietalahdessa ammuttiin keskellä kirkasta päivää – silminnäkijät STT:lle: Kuului kolme laukausta ja raksavaatteisiin pukeutunut mies poistui aseen kanssa

Epäilty rattijuoppo ajoi nokkakolarin marjanpoimijoiden pikkubussin kanssa Seinäjoella –  loukkaantuneista kaksi sai vakavia vammoja, ei enää välitöntä hengenvaaraa

Arvostettu tutkija on poissa – Professori Aulikki Nissinen menehtyi kesämökillään

Vanhusten hoitokodin johtajalle ehdollista lääkehoidon ja lääkäriin viennin laiminlyönnistä – asukkaat kärsivät pakkoliikkeistä ja tokkuraisuudesta

Fitness-vaikuttajan puolisoon kytkeytyvässä huume- ja dopingtutkinnassa epäillään myös yhtä poliisia

Macron: 14 maata mukana väliaikaisessa järjestelyssä Välimereltä pelastettujen jakamiseksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.