Sote-ratkaisua haetaan loppuun asti

Sote-ratkaisuun pyritään vielä tällä vaalikaudella, sanoo pääministeri Alexander Stubb (kok.). Stubbin mukaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa työtä.

Eduskuntapuolueiden edustajat käsittelivät soten tilannetta kokouksessaan eduskunnassa. Stubbin mukaan puolueet ovat yksimielisiä siitä, että sotea ei ole haudattu.

Stubbin mukaan sote-uudistuksen on oltava perustuslain mukainen ja ratkaisun on vastattava parlamentaarisen työryhmän alkuperäisiä tavoitteita. Ratkaisun on myös kurottava umpeen kestävyysvajetta ja siihen pyritään vielä tämän vaalikauden aikana.

- Sote-uudistus jatkuu, hän vakuutti toimittajille kokouksen jälkeen.

Stubb sanoi, että kaikilla puolueilla on vahva tahto viedä uudistusta eteenpäin, vaikka aikataulu on tiukka.

- Onnistutaanko siinä vai ei, sitä on vaikeaa tässä vaiheessa vielä sanoa, mutta se on meidän pyrkimyksemme.

Stubb korosti, että sote on suurin sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus vuosikymmeniin.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) arvioi, että uudistuksen saaminen valmiiksi tällä vaalikaudella on äärimmäisen vaikeaa, koska lakiesitys vaatii merkittäviä muutoksia.

Koskinen sanoo, että esityksen kaksikerroksinen malli on hankala, ja viisi sote-aluetta olisivat valtavan suuria.

- Ongelmalliseksi on havaittu kansanvaltaisuuden toteuttaminen. Yksittäisen kunnan saati kuntalaisen ääni ei kantaisi riittävässä määrin varsinkin sinne ylemmän portaan sote-alueen päätöksentekoon, Koskinen sanoo.

Huovinen: Varavaihtoehtoa ei ole

Sote-mallille ei ole valmista varavaihtoehtoa, sanoo peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.).

Huovinen sanoo olleensa täysin sitoutunut kaikkien eduskuntapuolueiden yhdessä sopimaan malliin. Huovinen ei halua ennakoida, löytyykö sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ratkaisu, jota voitaisiin viedä yhteisesti eteenpäin.

Huovinen pitää sosiaali- ja terveydenhuollon kannalta valitettavana, jos perustuslaki lähtee siitä, että nykyistä laajamittaisempi kuntien välinen yhteistyö ei ole mahdollista.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta puheenjohtaja Juha Rehula (kesk.) ei lähde arvioimaan, ehditäänkö uudistus tehdä vielä tällä vaalikaudella. Rehula sanoo tottuneensa siihen, että joskus isotkin ratkaisut pystytään tekemään hyvinkin nopealla aikataululla. Valmisteluaineistoa on hänen mukaansa riittävästi.

- Emme lähde puhtaalta pöydältä, vaan tietoa on, asiakirjoja ja malleja on.

Perustuslakiasiantuntija, akatemiaprofessori Kaarlo Tuori pitää sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseksi luontevimpana maakuntamallia. Siinä valittaisiin vaaleilla maakunnallinen valtuusto ja maakunnalle annettaisiin verotusoikeus.

Tuori huomauttaa, että maakuntamalli on jo tehty perustuslaissa mahdolliseksi. Hän pitää sen toteuttamista tämän kevään aikana kuitenkin epätodennäköisenä, koska uudistus vaatisi muutoksia myös vaalilainsäädäntöön ja verotukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Virtanen: Sote-lain muutokset teknisesti helppoja

Perustuslakivaliokunnan sote-viilaus venyi