Noin 10 000 turvapaikanhakijaa saamassa myönteisen päätöksen: Sovittuja kuntapaikkoja on toistaiseksi harvemmalle kuin joka viidennelle

Hallituspuolueiden ryhmänjohtajat kiittelevät työ- ja elinkeinoministeriön pyrkimyksiä sijoittaa turvapaikan saavat eri puolille Suomea. Realismia kuitenkin on, että suurin osa hakeutuu pääkaupunkiseudulle ja kasvukeskuksiin, huomauttaa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen.

Perussuomalaisten Sampo Terhon mukaan turvapaikanhakijoita voitaisiin sijoittaa kuntiin, joissa on edullisia, tyhjillään olevia vuokra-asuntoja. Hajasijoittaminen on hänen mukaansa järkevää, jotta kustannukset ja palveluihin kohdistuvat rasitukset jakaantuisivat.

Myös keskustan Matti Vanhanen huomauttaa, että sijoituspaikkojen löytämisessä riittää työtä koko maassa.

STT kysyi ryhmänjohtajilta myös, pitäisikö kielitaitovaatimuksia lieventää, jotta turvapaikanhakijat työllistyisivät helpommin. Kielitaitovaatimuksista ei pitäisi tehdä ylimääräistä estettä työllistymiselle, jos työ ei vaadi erinomaista suomen kielen osaamista, katsottiin yleisesti.

– Rohkaisen työelämää ja yrityksiä siihen, että vähemmälläkin kielitaidolla on monessa työtehtävässä mahdollisuus päästä alkuun, Vanhanen sanoo.

Viime vuonna tulleista turvapaikanhakijoista arviolta 10 000 on saamassa myönteisen päätöksen. Kuntien kanssa sovittuja kuntapaikkoja on toistaiseksi harvemmalle kuin joka viidennelle.

Työ- ja elinkeinoministeriön pyrkimyksenä on kartoittaa oleskeluluvan saavien osaaminen niin, että heidät voitaisiin sijoittaa eri puolille Suomea paikkakunnille, joissa voisi olla tarjolla sekä työtä että asunto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.