Spiritismin käsittely museossa johti uhkaaviin viesteihin

Kuopion museokeskus on saanut viime päivinä uhkaavan sävyistä palautetta kesän spiritismityöpajoihin liittyen. Viestejä on tiettävästi tullut muutamilta eri ihmisiltä, ja suurin osa niistä on lähetetty museokeskuksen johtajalle Aija Jaatiselle. Henkilöt ovat kirjoittaneet sähköpostiviestit omilla nimillään, ja niissä toistuu sama ydinsanoma: mikäli Korttelimuseon työpajat jatkuvat, pahat henget ottavat Kuopion valtaansa.

– En tiedä, onko uhkailu liian voimakas sana, mutta ainakin kysymys on hyvin uhkaavasta painostuksesta, sanoo Kuopion korttelimuseon intendentti Helka Väisänen.

Museolta on myös vaadittu nimilistaa työtekijöistä, jotka ovat olleet mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa työpajaa.

Korttelimuseossa tiistai-iltapäivisin pidettävässä työpajassa kerrotaan spiritualismin historiasta ja siitä, kuinka Minna Canth innostui spiritismistä 1890-luvulla Kuopiossa. Työpaja pohjautuu todelliseen historialliseen aineistoon, muun muassa Canthin kirjeisiin. Esillä on paperinen versio Canthin ja tämän tuttavapiirin käyttämästä ouija-kirjainlaudasta.

– Mutta museon henkilökunta ei manaa yhtään mitään, tähdentää intendentti Väisänen.

"Työpaja"-nimitys viittaakin tapahtuman keskustelevaan luonteeseen. Ensimmäinen työpaja pidettiin tiistaina iltapäivällä, eikä mitään tavallisesta poikkeavaa tapahtunut. Museo on kuitenkin tehnyt painostusviestien vuoksi pieniä muutoksia kesän työnjakoon.

Alun perin paikalla spiritismityöpajoissa olisi ollut 1–2 työntekijää, nyt henkilövahvuus on 2–3. Samoin museossa on päätetty, että työpajoja pitää ainoastaan vakituinen henkilökunta, eivät kesätyöntekijät.