Stubb: Venäjä-pakotteet välttämättömiä, erillistä Nato-selvitystä ei tarvita

Pääministeri Alexander Stubb pitää EU:n Venäjä-pakotteita välttämättöminä. Pakotteita tehdään Stubbin mukaan siksi, että että voitaisiin vaikuttaa enemmän diplomatialla. Niitä oli valmisteltu Stubbin mukaan kauan, Stubb sanoi tiedotustilaisuudessaan toimittajille.

Stubbin mukaan pakotteiden suorat vaikutukset ovat kansallisesti rajallisia. Epäsuorat vaikutukset ovat hänen mukaansa kuitenkin etenkin pitkällä aikavälillä merkittävät.

Tavoitteena on Stubbin mukaan se, että pakotteet vaikuttavat enemmän Venäjän kuin EU:n talouteen.

Stubbin mukaan vaikutukset Venäjän talouteen ovat arviolta kolminkertaiset verrattuina Euroopan unionille syntyviin vaikutuksiin. Hän laskeskelee karkeasti Suomen Pankin arvioihin perustuen, että jos Venäjän talous laskee kolme prosenttia, samalla Suomen talous laskee 0,5 prosenttia.

Pääministeri Alexander Stubbin mielestä erillistä Nato-selvitystä ei tarvita, vaan tekeillä oleva laajempi katsaus riittää. Hän sanoi olevansa asiassa presidentin linjalla. Nato-selvitys voidaan tehdä Stubbin mukaan myöhemmin, jos niin halutaan.

Hän ehdottaa, että Ukrainan tilanteesta annetaan eduskunnalle pääministerin ilmoitus, jos eduskunta niin haluaa.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) ja ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps.) kritisoivat pääministeri Alexander Stubbia (kok.), jonka mielestä erillistä Nato-selvitystä ei tarvita. Stubbin mukaan tekeillä oleva laajempi katsaus riittää.

Niinistön ja Soinin mukaan on epäjohdonmukaista, että Stubb kannattaa jäsenyyttä ja haluaa keskustella Natosta, mutta ei halua perusteellista Nato-selvitystä.

Perussuomalaisten Nato-kanta on kriittinen, mutta puolue haluaa puolustusliitosta perusteellisen selvityksen, Soini ja Niinistö kirjoittavat tiedotteessaan.

Vielä toukokuussa Soini piti keskustelua Suomen Nato-jäsenyydestä hyödyttömänä, koska neljällä suurimmalla eduskuntapuolueella ja presidentillä ei ole jäsenyydestä yhteistä kantaa.

Korjattu aiempaa uutista kello 16:04: Stubbin esittämässä laskelmassa Venäjän talous laskee kolme prosenttia, ei kuusi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Elintarviketeollisuus: Venäjän rajoitteet olisivat paha isku

Stubb: Tukea haetaan, jos vastapakotteet iskevät kohtuuttomasti

Venäläisviranomainen: Päätös kielloista tulee olemaan merkittävä

Venäjän ja lännen suhteet ovat nokitteluvaiheessa