Stubb ei aio kommentoida Wikileaks-asiakirjoja

Suomea koskevat paljastukset Wikileaks-jupakassa jäivät tiistaina iltaan mennessä vähiin.

New York Times -lehti kertoi, että Kiina olisi painostanut Suomea olemaan ottamatta vastaan Guantanamon vankileiriltä vapautuneita uiguureja. Lehti perusti tietonsa Wikileaksin vuotamiin asiakirjoihin.

Kazakstanista tavoitettu ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) ei halunnut lausua mitään Wikileaks-asiakirjojen sisällöstä, koska ne on vuodettu laittomasti. Linja on ulkoministerin mukaan tässä suhteessa sama kuin muiden EU-maiden, esimerkiksi naapurimaa Ruotsin.

-Me emme lähde yksittäisiä tapauksia kommentoimaan, koska nämä ovat laittomasti varastettuja, salaisia dokumentteja ja totta kai toisen valtion dokumentteja, joihin emme suoranaisesti puutu.

Entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) puolestaan sanoi Ylelle, etteivät kiinalaiset koskaan käyneet keskusteluja uiguureista pääministeritasolla. Hänen mukaansa mahdollisella painostuksella ei ollut vaikutusta päätökseen uiguurien torjumisesta.

Dokumenttien mukaan silloisen pääministeri Vanhasen avustaja olisi kertonut elokuussa 2009 Yhdysvalloille, että Kiinan diplomaatit Helsingissä varoittivat toistuvasti Suomea kahdenvälisten suhteiden heikkenemisestä, jos Suomi ottaisi vastaan uiguureja.

Suomen osalta ei säröjä

Ulkoministeri Stubb korosti puhelimitse Wikileaks-paljastuksiin liittyen, että luottamus diplomatiaan on palautettava.

-Nyt on tärkeää minimoida kansainväliseen vakauteen ja eri maiden väliseen luottamukseen tulleet säröt, Stubb totesi.

Hänen mukaansa Suomen kannalta mitään säröjä ei ole. Jupakka ei kuitenkaan ainakaan helpota asioiden selvittelyä räjähdysherkillä alueilla esimerkiksi Lähi-idässä.

Stubb myös muistutti, että asiakirjan salaiseksi julistamiselle on aina hyvä syy.

-Se voi olla esimerkiksi Suomen etu tai kriisialueilla olevien ihmisten turvallisuus.

Uiguurien tapauksessa Suomi ei lopulta huolinut heitä. New York Timesin mukaan Guantanamon vankileirillä oli vangittuna 17 Kiinan uiguuria. Kiina vaati heidän palauttamistaan kotimaahansa. Yhdysvallat puolestaan tarjosi rahaa ja painosti mahdollisia vastaanottajamaita hyväksymään uiguurit.

Lopulta uiguureja otti vastaan muun muassa Albania. Viisi heistä on yhä Guantanamon leirillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.