Stubb kaatui selvin luvuin – ennakkosuosikki Weber valittiin eurooppapuolue EPP:n kärkiehdokkaaksi

Kokoomuksen eurooppapuolueen EPP:n kärkiehdokkaaksi on valittu Helsingissä kisan ennakkosuosikki, saksalainen Manfred Weber. Samalla Weberistä tulee keskustaoikeistolaisen ryhmittymän ehdokas EU-komission seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Kärkiehdokaskamppailussa Weberin vastaehdokkaana oli suomalainen Alexander Stubb. Weber sai äänistä noin 80 prosenttia (492 ääntä) ja Stubb noin 20 prosenttia (127 ääntä). Tuloksia jännitettiin torstaina iltapäivällä Helsingin Messukeskuksessa.

– Olen 100-prosenttisesti Weberin takana. Hän on loistava tyyppi, Stubb sanoi kokoussalin lavalla pian kisan ratkettua.

Stubbin mukaan missään vaiheessa kampanjaa hänelle ei tullut epämiellyttävä olo, vaan pikemminkin hän koki saavansa tukea.

– Tämä on ollut yksi jännittävämmistä kampanjoista elämässäni. Se on tuntunut alusta loppuun todella hyvältä. Kansalliset ja paikalliset kampanjat voivat olla välillä varsin kovia ja karkeita, Stubb arvioi Helsingin Messukeskuksen lavalla.

Weber edustaa EPP:n ryhmittymää myös ensi kevään eurovaalikamppailussa. Eurovaalit pidetään toukokuun lopussa.

Weber toivoi torstaina Helsingissä, että ryhmittymä saisi Stubbin panoksen mukaan kampanjaan.

– Hänellä (Stubbilla) on kunnianhimoinen ja liikkeellepaneva lähestymistapa, jossa ihmiset tuntevat olevansa osallisia. Sen pitää olla osa kampanjaamme 2019, Weber sanoi Messukeskuksen lavalla.

Suomesta Euroopan kansanpuolueeseen EPP:hen kuuluvat kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Merkel kiitti Stubbia, mutta sanoi sydämensä lyövän Weberille