Stubb torjuu turvapaikkakulujen kattamisen lainarahalla

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) tyrmää turvapaikkakriisin rahoittamisen lisävelalla. Stubb haluaa pitää kiinni hallitusohjelmasta ja ratkaista maahanmuuton ja turvapaikanhakijoiden kustannukset menokehyksen sisällä.

Perussuomalaisten mielestä turvapaikkakriisin kulut pitäisi siirtää menokehyksen ulkopuolelle. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho kertoi puolueen kannan Ylen Ykkösaamussa.

– Jos kustannukset siirretään kehysten ulkopuolelle, se tarkoittaa, että piikki on auki ja käytännössä kustannuksia ei pystytä tarkemmin määrittelemään, Stubb sanoo.

Stubb sanoo, että hallitus joutuu tekemään säästöpäätöksiä huhtikuun kehysriihessä. Hänen mukaansa turvapaikkakysymystä ei kuitenkaan pidä nähdä vastakkainasetteluna.

– Pitkässä juoksussa turvapaikanhakijat ovat taloudellemme plusmerkkisiä, eivät miinusmerkkisiä.

Terho: Lisävelasta ei ongelmaa

Terhon mukaan perussuomalaiset ei halua nähdä tilannetta, jossa leikataan suomalaisten palveluja ja ohjataan rahaa maahanmuuttajien kustannuksiin. Rahat pitäisi hankkia joko verottamalla tai ottamalla lisää velkaa. Terhon mukaan lisävelka olisi todennäköisempi ratkaisu.

Terhon mukaan lisävelka ei olisi ongelma, koska EU:ssa on sovittu, ettei turvapaikkakustannuksia oteta huomioon, kun euromaiden alijäämiä arvioidaan. Suomi ei näin ollen joutuisi näiden menojen takia ylisuuren alijäämän menettelyn piiriin.

– Lähdetään siitä, että summa minimoidaan, mikä turvapaikkakriisistä aiheutuu. Ja lähdetään siitä, että tämä ei saa koskaan toistua samassa mittakaavassa.

Terhon mukaan ehdotus ei ole radikaali, sillä myös muut vaikeasti ennakoitavat menot, kuten esimerkiksi työttömyyden aiheuttamat menot ovat kehyksen ulkopuolella.

Lisävelan ottaminen on Terhon mukaan parempi ratkaisu kuin lisäleikkaukset. Hän uskoi hallituspuolueiden pääsevän asiasta neuvotteluratkaisuun.

– Jos tämä laitetaan nollasummapeliksi, että suomalaisten palvelut ja turvapaikkamenot ovat vaakakupeissa vastakkain, niin jokainen vastuullinen poliitikko ymmärtää, että se tulee huomattavasti lisäämään tilanteen kireyttä.

Terhon mukaan asiasta on keskusteltu ja linjasta sovittu perussuomalaisten johdon kesken.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.