Gastronomiatunnustus Suomeen: "Olette olleet parhaiten piilossa pidetty salaisuus, mihin olen tutustunut"

Kuopion alue sai keskiviikkona eurooppalaisen gastronomisen alueen tunnustuksen.

European region of Gastronomy -tunnustus myönnettiin vuodelle 2020. Asiasta päätti Kuopioon kokoontunut kansainvälinen asiantuntijajury.

Yhdeksän hengen raati totesi, että hakemus osoittaa sitoutumista monipuoliseen ruoantuotantoon sekä yhteyden säilyttämistä paikalliseen luontoon ja perinteeseen.

Kansainvälisen gastronomian, kulttuurin, taiteen ja turismin instituutin ICGAT:n puheenjohtaja Diane Dodd kehui vuolaasti savolaista lähiruokaa ja ruokaperinnettä.

– Ateriat on valmistettu loistavasti ja ensiluokkaisista raaka-aineista.

Marjojen runsaus ihmetytti

Dodd ihmetteli marjojen runsautta.

– Niitä teillä on valtava valikoima. Meillä Espanjassa on appelsiini- ja persikkamehuja, mutta suomalaiset marjamehut ovat potentiaalisia vientituotteita.

Kuopion seudun savolaista gastronomiaa eli ruokakulttuuria hän luonnehti erinomaiseksi.

– Olette olleet parhaiten piilossa pidetty salaisuus, mihin olen päässyt tutustumaan. Teillä on myös kaunis luonto ja mahtavat maisemat.

Paikallisen gastronomian hän näki aarreaittana.

– Koska ruokaperinteistä on pidetty kiinni, ympäristöä ei ole pilattu ja täällä ajatellaan myös terveellistä elämistä.

Tunnustusta hakivat ProAgria Pohjois-Savo, Kuopion kaupunki ja Savonian ammattikorkeakoulu. Hakemuksessa kehitystyön painopiste oli pienten ja keskisuurten yritysten tukemisessa, innovaatioissa, koulutuksessa ja terveydessä.

ProAgrian kv-koordinaattori Ilona Sares totesi, että joidenkin kriteerien mukaan Suomi on jopa maailman puhtain maa.

– Luotettavuus ja turvallisuus ovat huippuluokkaa, mikä tarkoittaa myös ruokaturvallisuutta.