Suomalaisasiantuntija USA:n vaalituloksen vaikutuksista: Muurihankkeet voi nyt unohtaa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump voi välivaalituloksen jälkeen unohtaa muurihankkeet, arvioi Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen.

Edustajainhuoneen enemmistö on vuosien tauon jälkeen siirtymässä demokraateille, eikä edustajainhuone tule Heiskasen mukaan hyväksymään sellaista budjettia, jossa olisi esimerkiksi Trumpin hellimä Meksikon rajamuuri.

– Demokraateilla ja Trumpin hallinnolla on niin erilaiset agendat, että on suuri vaara, että tulee täydellinen pattitilanne.

Sellaiset voivat pahimmillaan johtaa siihen, että hallinto joudutaan sulkemaan joksikin aikaa, kun rahoituksesta ei löydy sopua. Vastaavia tilanteita nähtiin presidentti Barack Obaman kaudella.

Trump on jo ehtinyt tviitata tuloksen olevan valtava menestys. Toisaalta sitä on myös luonnehdittu näpäytykseksi hänelle.

Senaatti on edelleen pysymässä republikaanien hyppysissä, jopa niin, että paikkoja on tulossa puolueelle lisää. Heiskasen mukaan senaatti edustaa osavaltioita ja puoluejärjestelmää ja järjestelmä oli tuloksen perusteella Trumpin puolella. Edustajainhuoneen edustajat sen sijaan edustavat kansalaisten mielipiteitä.

– Senaattoreiden voitto kertoo, että järjestelmä on Trumpin puolella, mutta kansalaisten mielipide on muutoshaluinen.

Heiskanen viittaa siihen, että paljon paikkoja on menossa epätyypillisille ehdokkaille.

– Sieltä on tulossa muslimiedustajaa, avoimesti seksuaalivähemmistöjä edustavia, alkuperäiskansojen edustajia, naisia. Epätyypilliset ehdokkaat ovat menestyneet erittäin hyvin näissä kongressivaaleissa, ja se kertoo siitä, että syvissä riveissä ollaan eri mieltä kuin poliittisen establishmentin (valtaa pitävien) tasolla.

Ennusteet osuivat nyt oikeaan

Suhtautuminen ennusteisiin oli ennen äänestystä varovaista, mutta tällä kertaa mielipidemittaukset pitivät kutinsa ennustaessaan edustajainhuoneen menevän demokraateille ja kongressin pysyvän republikaaneilla.

– Molemmat ovat voittajia, koska republikaanit saavat kaksi lisäpaikkaa (senaattiin) ja demokraatit saavat edustajainhuoneen, Heiskanen kommentoi.

Edustajainhuoneen tehtävä on valvoa valtaa, joten Heiskanen ennakoi demokraattien voiton merkitsevän tässä suhteessa muutosta. Selvää ei kuitenkaan ole, mitä tämä merkitsee käytännössä Trumpin ja hänen hallintonsa kannalta, sillä edes demokraattien kesken ei ole yksimielisyyttä esimerkiksi virkasyytteiden ajamisen mielekkyydestä tässä vaiheessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.