Suomalaiset kierrättävät vasta kymmenen prosenttia kotitalouksien muovipakkauksista

Suomalaiset kotitaloudet kierrättivät viime vuonna muovipakkauksia lähes kilon jokaista suomalaista kohden. Rinki-ekopisteisiin muovipakkauksia kertyi kaikkiaan 5,7 miljoonaa kiloa. Määrä on yli kaksinkertainen vuoteen 2016 verrattuna, jolloin muovipakkausten kerääminen alkoi. Aloitusvuonna pakkauksia saatiin talteen noin 2,5 miljoonaa kiloa.

Vuoden 2016 keräysmäärä ei kuitenkaan ole täysin verrannollinen viime vuoteen, sillä Rinki-ekopisteiden muovipakkausten keräysverkosto oli täydessä laajuudessaan vasta heinäkuussa 2016. Keräyspisteitä on nyt hieman yli 500.

– Nykyisiin keräyspisteisin mahtuu enemmänkin muovia, noin 10 miljoonaa kiloa vuodessa, sanoo operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:stä.

Tammivuoren mukaan keräysmäärät kasvavat sitä mukaa, kun tietoisuus muovipakkausten keräysmahdollisuudesta kasvaa. Myös maailman merien muoviongelma vaikuttaa.

– Vaikka suomalaisten muovipussit eivät päädy valtameriin, runsas uutisointi asiasta vaikuttaa ja muovipakkausten talteenotto lisääntyy, uskoo Tammivuori.

Vain 10 prosenttia kotitalouksien muovipakkauksista kierrätykseen

Keräysinnon kasvusta huolimatta vasta noin 10 prosenttia kotitalouksien muovipakkauksista päätyy kierrätykseen. Loput 90 prosenttia menee sekajätteen mukana jätteenpolttolaitoksiin. Pantillisista muovipakkauksista eli muovipulloista talteen saadaan 92 prosenttia.

– Muovin keräyksessä tärkeää on, että myös kiinteistökohtainen keräys saadaan laajenemaan ja keräysmuovin määrä siten kasvamaan. Esimerkiksi taloyhtiöissä osakkaat voivat vaatia joidenkin sekajäteastioiden muuttamista muovinkeräysastioiksi, ehdottaa toimitusjohtaja Vesa Soini Suomen Uusiomuovi Oy:stä. Yritys on kotitalouksien muovipakkausten kierrättämisestä vastaava tuottajayhteisö.

Paikalliset jäteyhtiöt enenevässä määrin keräävät muovipakkauksia ja vievät ne tuottajayhteisön määräämiin terminaaleihin.

Kaksi kolmasosaa kerätyistä muovipakkauksista jalostetaan uudeksi raaka-aineeksi

Kotitalouksien keräämät muovipakkaukset viedään Fortumin Riihimäen muovinjalostamolle. Pakkauksista kaksi kolmasosaa kelpaa koneellisen lajittelun jälkeen jatkojalostukseen. Lopputuloksena on Circo-kierrätysmuovia teollisuuden raaka-aineeksi. Kierrätysmuoviksi kelpaamattomat pakkaukset menevät polttoaineeksi energialaitoksille.

– Yhteinen tavoite Fortumin kanssa on, että loppuvuodesta kierrätykseen päätyy 75 prosenttia kerätyistä muovipakkauksista, sanoo Soini.

Muovipakkausten kierrätysaste paranee esimerkiksi muovinjalostamon tuotantoprosessia kehittämällä.

Kotitaloudet voivat auttaa tehostamaan kerättyjen muovipakkausten jatkojalostusta huuhtelemalla tai pyyhkimällä likaiset muovipakkaukset, kuivattamalla ne ja irrottamalla pakkauksista korkit ja kannet.

– Makkarapaketissa tai margariinirasiassa kansi ja rasia voivat ovat eri muovilaatua, ja ne menevät muovinjalostuslaitoksella eri tuotantolinjoille. Likainen öljykanisteri ei kuulu ollenkaan kierrätykseen, sillä se sotkee puhdistusprosessia, Soini havainnollistaa.

Muovipakkauksista tehdyt granulaatit, muovirakeet, jalostetaan uusiksi muovituotteiksi teollisuudessa.

– Granulaateista jalostetaan muun muassa muovikasseja ja -säkkejä, kukkaruukkuja, muoviputkia, terassilautoja ja muoviosia rakennusteollisuuteen, kertoo tuotemyyntipäällikkö Kirsi Rantala Fortumin Riihimäen muovinjalostamolta.

Elintarvikepakkauksiin tai vesijohtoputkien valmistamiseen kierrätysmuovia ei turvallisuussyistä saa käyttää.

Pakkausten kierrätys perustuu lainsäädäntöön

Pakkausten tuottajavastuu perustuu jätelakiin ja valtioneuvoston asetukseen pakkauksista.

Kierrätyksestä vastaavat yritykset, jotka tuovat markkinoille kotimaisia tai ulkomaisia pakattuja tuotteita ja joiden liikevaihto on vähintään miljoona euroa.

Kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkaukset kerätään Rinki-ekopisteisiin. Kartonki- ja lasipakkauksia sekä metallia kerätään yli 1 850 pisteessä ja muovipakkauksia yli 500 pisteessä.

Kotitalouksien pakkauksista kierrätetään kaikkiaan yli puolet. Muovipakkausten keräys on uusin tulokas kierrätykseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

HS-gallup: Puolueiden kannatus näyttää vakiintuneen, perussuomalaiset edelleen ykkösenä

Pikkulasten vanhemmat ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin muut samanikäiset – mediasta välittyy usein hyvin raskas kuva pikkulapsiperheiden arjesta, arvioi tutkija

Kotkien piinaama valkohäntäpeura pelastui jäiltä ilmatyynyaluksen kyydissä Lappajärvellä

EU-puheenjohtajuus maksoi Suomelle lähes 80 miljoonaa – kokouksissa ei annettu perinteisiä tavaralahjoja, vaan kompensoitiin lentopäästöjä

Saimaan jää- ja lumitilanne heikoin vuosikymmeniin – toivo norppien auttamisesta elää yhä

Rafale-hävittäjän kauppamiehet Pirkkalassa: "Tämä kone lentää Ranskan taivaalla vielä 2060-luvulla."

Riippusilta romahti lumen painosta Urho Kekkosen kansallispuistossa Savukoskella

Eloranta: SAK:lla ei ole tekemistä Sähköliiton Piekkala-kantelun kanssa – "Muita kanteluita ei odotettavissa ainakaan SAK:sta"

THL: Nuorten ihmisten huumemyrkytyskuolemien määrä on moninkertaistunut muutamassa vuodessa – myrkytyksen syynä useimmiten opioidit

Taksilakiin on tulossa viilauksia, mutta taksien määrää ja matkojen hintoja ei aiota rajoittaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.