Suomalaiset luulevat tietävänsä kemikaaliturvallisuudesta, kertoo tutkimus

Lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista kokee tietojensa kemikaaliturvallisuudesta olevan hyvällä tasolla. Suuri osa kuluttajista ei kuitenkaan tiedosta kemikaaliriskejä.

Asia käy ilmi Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kyselytutkimuksesta.

Useampi kuin yksi kolmesta suomalaisesta ei tiedä, että elektroniikka sisältää kemikaaleja, eikä liki puolet tiedä, että ekologiset pesuaineet sisältävät kemikaaleja.

Tukesin kemikaaliyksikön johtaja Tiina Putkonen sanoo, että todellisuudessa kemikaaleja on kaikkialla. Luonnonkemikaalit ovat kemikaaleja siinä missä synteettiset kemikaalitkin.

Tukesin tutkimuksessa vastaajat mainitsivat kemikaaleja sisältäviksi tuotteiksi useimmin meikit, shampoot ja saippuat. Alle 25-vuotiaat uskoivat keskimääräistä harvemmin, että huonekalut ja matot, verhot, muut kodin tekstiilit tai vaatteet sisältävät kemikaaleja.

Kemikaaliturvallisuusviranomainen Tukes muun muassa valvoo pistokokeilla Suomessa myynnissä olevia kemikaaleja ja niitä sisältäviä tuotteita.

Verkkokauppa arveluttaa

Tuotteiden ostamiseen EU:n ulkopuolella sijaitsevista verkkokaupoista kyselyn vastaajat suhtautuivat varauksellisesti. Liki puolet vastaajista arvioi, että tuote saattaa sisältää haitallisiksi todettuja, kiellettyjä aineita ja lähes viidennes arvioi, ettei tuote täytä lainsäädännön vaatimuksia tai sille ei ole olemassa viranomaisen lupaa.

Naiset ja alle 25-vuotiaat mainitsivat keskimääräistä useammin riskiksi sen, että he eivät tiedä, mitä tuote oikeasti sisältää tai valvonta on puutteellista.

–  Etiketti ja käyttöohje antavat faktatietoa tuotteesta. Kun kemikaaleja ja tuotteita käyttää harkiten ja käyttöohjeiden mukaisesti, voi välttää monet vaarat, esimerkiksi ihon syöpymisen, silmien vaurioitumisen tai hengityselinten ärsytyksen, opastaa Putkonen.

Suurin osa vastaajista kertoi toimivansa juuri noin eli hakevansa tuotteen etiketistä tietoa tuotteen sisältämien kemikaalien vaaroista.

Kyselytutkimus tehtiin puhelinhaastatteluina joulukuussa 2018, ja siihen vastasi hieman yli tuhat 15–79-vuotiasta.

Nyt käynnistyvä Tukesin Luulot pois kemikaaleista -kampanja kehottaa tietämään, ei luulemaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.