Suomalaisjoukon tukikohdan laajennusurakassa Irakissa epäiltiin rikoksia – ei syytteitä

Syyttäjä ei nosta syytteitä jutussa, jossa kolmea ihmistä epäiltiin rikoksista liittyen Puolustusvoimien hankintoihin Irakin Erbilissä. Epäilyissä oli kyse suomalaisen kriisinhallintajoukon tukikohdan laajennusurakasta vuonna 2016.

Epäiltyinä oli kaksi Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen työntekijää sekä suomalaisen osaston kuljetusupseeri.

Kyse oli muun muassa siitä, oliko urakan hankinnoissa noudatettu lainsäädäntöä ja määräyksiä sekä oliko hankintoja yritetty ohjata irakilaisyritykselle ja oliko siltä otettu vastaan lahjuksia.

Syyttäjä katsoo, että logistiikkalaitoksen työntekijät eivät syyllistyneet virkarikoksiin ainakaan niin, etteikö teko olisi ollut kokonaisuutena vähäinen. Kuljetusupseeri puolestaan ei syyllistynyt palvelusrikokseen eikä lahjusrikkomukseen.

Syyttäjä: Kuljetusupseeri ei ottanut lahjaa

Puolustusvoimien suomalainen osasto Irakissa oli sijoitettuna Erbiliin vuodesta 2015 lähtien. Rikosepäilyt koskivat Camp Lion -tukikohdan laajentamisurakan hankintoja. Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen kaupallinen osasto teki hankintoja koskevat päätökset kesällä 2016.

Epäiltynä ollut kuljetusupseeri toimi asiassa yhteyshenkilönä. Syyttäjän mukaan hän ei rikkonut tai laiminlyönyt ohjesääntöä tai muita velvoitteitaan. Hän ei myöskään ottanut vastaan lahjaa tai muuta etua siten, että se olisi olisi ollut omiaan heikentämään luottamusta viranomaisten tasapuolisuuteen.

Logistiikkalaitoksen työntekijöitä epäiltiin poliisitutkinnassa tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. He toimivat urakan hankinnassa teknisenä ja kaupallisena asianhoitajana.

Tapausta tutki keskusrikospoliisi (KRP). Poliisi kuulusteli epäiltyjen lisäksi asianomistajan edustajaa, yhdeksää todistajaa sekä kolmea muuta ihmistä. KRP tiedotti lyhyesti tutkinnan valmistumisesta viime vuoden toukokuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.