Suomalaisten Nato-kannatus ennätyslukemissa

Ukrainan sota ja Venäjän toimet Ukrainassa ovat muuttaneet suomalaista mielipideympäristöä nopeasti. Esimerkiksi suomalaisten Nato-kannatus on ennätyslukemissa, selviää Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n vuosittaisesta kyselytutkimuksesta.

Nato-jäsenyyttä kannattaa 30 prosenttia suomalaisista, kun vuosi sitten sotilasliittoon pyrkimistä kannatti 21 prosenttia. Viimeksi vuonna 2009 kannatus oli nykyisissä lukemissaan, 28 prosentissa.

Yli puolet suomalaisista haluaisi kasvattaa puolustusmäärärahoja. Puolustusvoimien tiedotuspäällikön Eero Karhuvaaran mukaan puolustusmäärärahojen leikkaaminen noin kymmenesosalla näkyy selkeästi tutkimuksen tuloksissa.

Tämän vuoden kysely on toinen kerta, kun yli puolet suomalaisista kannattaa puolustusmäärärahojen kasvattamista. Kysely on tehty vuodesta 1964 alkaen.

Talouspolitiikka on todennäköisesti kevään merkittävin vaaliteema, arvioi erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan nousu talouspolitiikan rinnalle vaatisi erityistä tapahtumaa.

- Jos konflikti esimerkiksi tavalla tai toisella laajenee Baltiaan, se varmasti heijastuu suomalaiseen keskusteluun, Railo arvioi.

Taloustutkimuksen tekemään kyselyyn haastateltiin noin tuhatta 15-79-vuotiasta suomalaista syyskuun lopulta lokakuun puoliväliin ulottuneella ajanjaksolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.