Suomalaisten henkilötiedot varastettu oppilaitoksilta

Suomalaisten nettiin laitetut henkilötiedot on todennäköisesti varastettu eri oppilaitoksilta ja koulutusta tarjoavilta organisaatioilta.

Tiedot ovat peräisin useasta eri lähteestä, arvioi tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen. Tietoja on saatettu varastaa eri yliopistojen, ammattioppilaitosten ja Työtehoseuran tietojärjestelmästä.

- Suurin motiivi lienee ilkivalta, Hyppönen arvioi.

Ainoa organisaatio, joka on varmistanut STT:lle joutuneensa todennäköisesti tietomurron kohteeksi, on opiskelija-allianssi Osku. Oskun jäsenrekisteristä on varastettu muutaman sadan ihmisen tiedot. Työtehoseuran järjestelmän tiedot eivät täsmää verkossa julkaistujen henkilötietojen kanssa, seurasta kerrotaan.

Suomalaisten salasanoja ja käyttäjätunnuksia on levinnyt verkkoon aiemminkin. Viestintäviraston mukaan nyt tietovuodon tekee erityiseksi se, että verkkoon on levitetty 16 000 ihmisen henkilökohtaisia tietoja. Kaikkien nähtäville on voitu tuoda salainen kotiosoite tai puhelinnumero ja henkilötunnus. Vuoto voi olla kiusallinen, sillä tietoja on vaikea saada netistä enää pois.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.