Suomalaisten keskieläke nousi yli 1  700 euron

Suomalaisten keskimääräinen kuukausieläke on noussut ensimmäistä kertaa yli 1  700 euron, kertoo Eläketurvakeskus.

Viime vuonna keskimääräinen kokonaiseläke oli 1  716 euroa kuukaudessa eli lähes 40 euroa enemmän kuin vuonna 2018. Keskieläke on noussut reaalisesti lähes 200 euroa vuosikymmenessä. Mediaanieläke oli 1  497 euroa kuukaudessa.

Miesten keskieläke oli 1  937 euroa kuukaudessa, useita satoja euroja enemmän kuin naisilla. Naisten 1  533 euron keskieläke on reilun viidenneksen vähemmän kuin miehillä.

Lähes 40 prosentilla ihmisistä eläke jäi alle 1  250 euroon kuukaudessa. Pientä eläkettä saavista kaksi kolmesta on naisia.

Yli 3  000 euron eläkkeitä sai kuusi prosenttia eläkkeensaajista. Heistä selkeä enemmistö on miehiä.

–  Eläkkeiden keskimääräisen tason nousu johtuu työurien pidentymisestä, palkkatason noususta, vuosittaisista indeksikorotuksista ja siitä, että uudet eläkkeet ovat keskimäärin selvästi suurempia kuin päättyneet eläkkeet, kertoo tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino Eläketurvakeskuksen tiedotteessa.

Keskieläke kuvaa Suomessa asuvien, työeläkettä tai kansaneläkettä saavien keskimääräistä kuukausieläkettä.

Eläkettä saa yli 1,5 miljoonaa ihmistä

Suomen suurimmat eläkkeet maksettiin Eläketurvakeskuksen mukaan Uudellamaalla, missä asuvat saivat keskimäärin 2  035 euron kuukausieläkkeen. Myös Ahvenanmaalla maksettiin maan keskitasoa korkeampia eläkkeitä, keskimäärin 1  841 euroa kuukaudessa.

Kaikki muut maakunnat jäivät alle maan keskiarvon. Keskimäärin pienimmät eläkkeet maksettiin maatalousvaltaisessa Etelä-Pohjanmaan maakunnassa.

Suomessa on jo 1,5 miljoonaa omaa eläkettä saavaa ihmistä. Vuosikymmenessä eläkeläisten määrä on kasvanut 200  000 ihmisellä eli 14 prosenttia.

Tiedot kuvaavat viime vuoden lopun tilannetta ja perustuvat Eläketurvakeskuksen ja Kelan yhteistilastoon.

Kokonaiseläkemeno vuonna 2019 oli 32 miljardia euroa, josta työeläkkeitä oli 28,9 miljardia ja Kelan maksamia eläkkeitä 2,3 miljardia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Media: Kenkätehtailija Pertti Palmroth on kuollut

Sää kylmenee koko maassa – lunta voi tulla Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa

Liikkumisrajoitusten tiukennus jakaa puolueita – keskusta, kokoomus, perussuomalaiset ja vihreät valmiita kiristyksiin

Samalla kun koronaepidemia etenee, kehittyy myös lääketiede –  "Toinen tautiaalto on joka tapauksessa pienempi kuin ensimmäinen aalto"

Niinistö myönsi esittäneensä kriisiryhmän perustamista, Iltalehti oikoi omaa uutistaan

Uutisanalyysi: Rajan sulkeminen teki elämästä vaikeaa tavalla, joka vaatii järeitä perusteluita

Pohjois-Karjalassa todettiin ensimmäinen maakunnan sisäinen koronavirustartunta – alkuperää ei ole pystytty jäljittämään

Poliisi muistuttaa: Liikkumisrajoitukset vaikuttavat merkittävästi työmatkaliikenteeseen – "Joukossa on ollut sellaisia, että vähän kuin kokeillaan"

Suomeen palaa tuhat matkustajaa sunnuntaina – Helsinki-Vantaan karanteenista käytössä toistakymmentä huonetta, oireilevien määrästä ei kommenttia

Päihdeongelmien, mielenterveyden ja lastensuojelun kriisin pelätään muhivan koronaviruksen vuoksi koteihinsa sullottujen parissa – "Sosiaalinen kontrolli on poissa"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.