Suomen Horneteilla superviikot - harjoittelukavereita tulee USA:sta ja Ruotsista

Suomen hävittäjillä on luvassa vilkkaat harjoitusviikot, kun ilmavoimat järjestää useita harjoituksia osin päällekkäin kahden seuraavan viikon aikana.

Karjalan lennoston Hornet-ohjaajat harjoittelevat tällä viikolla ilmatankkausta yhdessä Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimien Usafen kanssa.

8–14 Hornet-hävittäjää harjoittelee ilmatankkausta KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskoneesta. Konejätti ei laskeudu Suomen tukikohtiin harjoitusviikolla, vaan se osallistuu toimintaan kotitukikohdastaan Iso-Britannian Mildenhallista.

Tankkaukset tehdään harvaan asutun alueen yllä eli Kuusamoon, Kajaaniin ja Rovaniemeen rajoittuvalla alueella. Keskiviikkona ja torstaina lentoja on aamuyöhön kello 1:een asti.

Vinka-lentäjät Siilinjärvelle

Samaan aikaan Ilmasotakoulun Vinka-alkeiskoulukoneet harjoittelevat Karjalan ja Satakunnan lennoistoissa. Kahden viikon ajan Vinkat lentävät noin 200 kilometrin säteellä tukikohdista. Lennot ovat alimmillaan 150 metriä maaston yläpuolella.

Vinka on yksimoottorinen potkurikone, jota ilmavoimat käyttää alkeis- ja peruslentokoulutuksessa. Koneen matkalentonopeus on noin 200 kilometriä tunnissa.

Kyseisillä viikoilla Ilmasotakoulun lentoreserviupseerikurssin varusmiehet tutustuvat sotilaslentäjien työhön ja varsinaisiin lentotukikohtiin Siilinjärvellä ja Pirkkalassa.

Hawkeilla edestakaisin

Tällä viikolla Karjalan lennoston Hornetteja osallistuu myös Ilmasotakoulun teemaviikolle Tikkakoskelle. Kaksi Hornetia lentää kuuden Hawk-suihkuharjoituskoneen kanssa Tikkakosken, Kuopion, Seinäjoen ja Kokkolan välillä.

Osa lennoista on matalalentoja alimmillaan 50 metrin korkeudella. Hornetit käyttävät harjoituksessa myös omasuojavarusteistaan soihtuja, jotka voivat näkyä kirkkaina valoilmiöinä.

Ruotsin Saabeja Suomeen

Heti ensi viikolla Hawk-- ja Hornet-ohjaajat jatkavat koulutustaan lentämällä yhdessä Ruotsin SK60 -suihkuharjoituskoneiden kanssa Tikkakoskelta käsin.

Ruotsi tuo harjoitukseen Tikkakoskelle kahdeksan Saab SK60-konetta ja noin 30 henkilöä.

Harjoitus ruotsalaisten kanssa kestää 10. huhtikuuta alkaen kaksi viikkoa eli harjoitustoimintaa on pääsiäisen yli.

Karjalan lennostoon nimettiin uusi komentaja

Esimiehetkin olivat ylpeitä Hornet-lentäjän Suhoi-kuvasta - lennoston työnä on olla valmiina taivaalle