Suomen Lennonjohtajien Yhdistys hylkäsi sovintoehdotuksen – Palta kritisoi haluttomuudesta ratkaista asia

Suomen Lennonjohtajien Yhdistys SLJY on hylännyt valtakunnansovittelijan tekemän sovintoehdotuksen lennonjohtajien työriitaan. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala jätti sovintoehdotuksen eilen.

–  Sovittelu alkoi lukkiutuneesta tilanteesta, eikä vielä päästy maaliin saakka, valtakunnansovittelija kertoo tiedotteessa.

Piekkalan mukaan sovittelun jatkamiselle ei heti ole edellytyksiä, koska mahdollisuudet edetä neuvotteluissa on tällä erää selvitetty.

–  Sovittelua ei kuitenkaan katkaista, koska lennonjohtajille tarvitaan ennen pitkää työehtosopimusratkaisu ja työrauha. Sovittelua jatketaan sitten, kun osapuolilla on valmius liikkua näkemyksissään sovun aikaansaamiseksi, Piekkala kertoo.

Paltan johtava asiantuntija Hanne Salonen puolestaan kritisoi, ettei lennonjohtajilla näytä olevan halua ratkaista asiaa.

–  Olemme todella pettyneitä lennonjohtajien tekemään ratkaisuun. Sovintoesityksen hyväksyminen olisi tarjonnut lennonjohtajille paitsi yleisen linjan mukaisen ratkaisun, niin myös parannuksia heidän toivomiinsa asioihin, Salonen sanoo tiedotteessa.

Palta kertoo aiemmin ilmoitettujen työtaistelutoimien jatkuvan. Tiedotteessa varoitetaan, että jos työntaistelutoimet jatkuvat vielä pitkään, ne voivat alkaa haitata matkustajaliikennettä.

Työriita jatkunut pitkään

Työntekijäpuoli SLJY on järjestänyt tammikuussa torstaisin parin tunnin työnseisauksia. Tästä lähtien työnseisauksia ryhdytään järjestämään myös tiistaisin ja lauantaisin aamuyön ja varhaisaamun tunteina.

SLJY:n puheenjohtaja Roy Myrberg korostaa, että yhdistykseltä kyllä löytyy halua ratkaista asia.

–  Työnseisaukset ovat näillä näkymin alkamassa, mutta toki toivomme että sovittelu saisi jatkoa ja näiltä vältyttäisiin. Koko ajan tavoitteena on, että neuvottelemalla päästäisiin ratkaisuun. Vielä ei olla ihan sinne asti päästy, Myrberg sanoi STT:lle.

Myrbergin mukaan he eivät voineet muun muassa hyväksyä nyt ehdotettua palkkatarjousta.

Palta on ilmoittanut lennonjohtoon kohdistuvasta työsulusta, jonka on tarkoitus alkaa 2. helmikuuta ja päättyä kaksi viikkoa myöhemmin. Sulku on tarkoitus toteuttaa kahdeksalla suurimmalla lentoasemalla pääosin kuuden tunnin kestoisina jaksoina kuutena päivänä viikossa.

Paltan mukaan työsulun aikana lennonvarmistuspalvelut hoidetaan esimiesvoimin eikä vaikutuksia liikenteelle pitäisi tulla. Myös SLJY on sanonut, että sen työtaistelutoimien tavoitteena on neuvottelujen vauhdittaminen, ei lentoliikenteen haittaaminen.

SLJY:n ja Paltan välinen työehtosopimus päättyi marraskuun lopussa vuonna 2017, jonka jälkeen lennonjohtajat ovat olleet sopimuksettomassa tilassa.