Suomen Yrittäjät haluaa joustavamman perhevapaajärjestelmän – vapaat tulisi voida pilkkoa pienempiin osiin ja pidemmälle aikavälille

Syntyvyyden lasku ja sen vaikutukset huolestuttavat myös Suomen Yrittäjissä, kertoo järjestön työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén. Hän viittaa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n teettämään tutkimukseen, jossa yli 70 prosenttia vastanneista pk-yrityksistä kertoi olevansa huolissaan syntyvyyden laskusta. Kyselyyn vastasi hieman alle 500 pk-yrityksen johtajaa.

Niin Hellstén kuin yli puolet EK:n kyselyyn vastanneista uskoo epävarmuuden työn ja perheen yhteensovittamisesta vaikuttavan suunnitelmiin hankkia lapsia. Suomen Yrittäjät toivookin seuraavalta hallitukselta perhevapaauudistusta, joka tekisi järjestelmästä joustavamman ja yrittäjien tarpeisiin paremmin vastaavan.

Hellsténin mukaan joustavuutta toisi esimerkiksi mahdollisuus pilkkoa perhevapaat pienempiin osiin ja pidemmälle aikavälille.

–  Samat joustavuuden elementit voisivat olla työpaikoilla käytettävissä, jos paikallisesti sovitaan, että työnantaja ja -tekijä ovat sitä mieltä, että perhevapaita voisi pitää joustavammin lomittain.

Hellstén kertoo Suomen Yrittäjien lähtevän siitä, että vanhempainvapaat eli äitiys-, isyys- ja vanhempainrahajaksot olisi pidettävä ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta.

Hoivavastuuta isille

EK:n kyselyyn vastanneista pk-yrityksistä lähes puolet katsoo, että perhevapaiden pitäisi jakautua Suomessa nykyistä tasaisemmin äitien ja isien välillä. Hellstén on samaa mieltä, mutta jättäisi valinnanvapauden asiassa perheille.

–  Suomen Yrittäjissä on keskusteltu, ettei pitäisi rakentaa mitään pakkoja tai kiintiöitä, vaan perheessä pitää olla valinnanvapaus. On ehdottoman tärkeää, että myös isät ottavat hoivavastuuta, se mahdollistaa äideille osallistumisen esimerkiksi työelämään paremmin.

–  Perhevapaauudistuksessa pitää olla isona tausta-ajatuksena, että siinä parannetaan myös naisten työmarkkina-asemaa.

Hellsténin mukaan isiä voitaisiin kannustaa pitämään enemmän perhevapaita esimerkiksi jakamalla tietoa vanhempainvapaiden todellisista vaikutuksista perheen talouteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – uhreja on seitsemän

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja varoittaa Helsinkiä tulvasta – yhtenäinen vesimassa voi nousta Itämerellä yli kolme metriä ilmastonmuutoksen takia

AKT:n tukitoimet laajenemassa Helsingin seudun liikenteeseen – PAM julisti käsittelykiellon asiamiesposteihin

Seinäjoen ralliturmasta viidelle syytteet kuolemantuottamuksesta – katsoja-alueella ollut nainen kuoli, kun ralliauto suistui päälle

Yhä useampi rahoittaa opintonsa lainalla – opintolainaa nostaneiden määrä kaksinkertaistunut

Veikkaus tavoitti vihdoin viimeisenkin Siilinjärven Eurojackpot-voittajista: Syy tavoittamattomuudelle yksinkertainen

HS: Järjestyksenvalvojien valvonnassa puutteita – edes tuomio murhan yrityksestä ei vienyt aina lupaa

Tuulin kirje auttaa tunteiden kanssa – Keski-Savossa on tehty jo vuosia tunnekasvatusta kouluissa

Kulttuuri- ja liikuntajärjestöt pala kurkussa – Veikkauksen väheneviä tuottoja tuskin kompensoidaan edunsaajille valtion budjetista, arvioivat kansanedustajat

Postin työkiistan sovittelu jatkuu, uudet tukilakot lisäävät painetta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.