Suomen ensimmäinen jengituomio nurin

Itä-Suomen hovioikeus on kumonnut viiden miehen ja yhden naisen tuomiot järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta.

Heidän pitkät vankeustuomionsa muista rikoksista säilyivät kuitenkin voimassa.

Kuopiolaisen Team 13:n jäsenet saivat viime kesänä Suomen ensimmäiset tuomiot järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta eli jengiin kuulumisesta.

Tällä rikosnimikkeellä ei ole annettu Suomessa aiemmin tuomioita. Aiemmin jengien jäsenten muista rikoksista saamia tuomioita on kovennettu jengiperusteella, mutta osallistumisrikoksesta ei ollut aiemmin tuomittu Suomessa.

Vaikka Pohjois-Savon käräjäoikeus oli päätynyt antamaan jengituomiot, nyt Itä-Suomen hovioikeus kumosi ne tuomiot kokonaan.

Hovioikeus perustelee jengituomioiden kumoamista sillä, ettei tutkinnassa osoitettu jengin käskyvaltasuhteita ja johtajuutta.

Lisäksi hovioikeuden mukaan KRP:n jengiasiantuntija ei asiantuntijakertomuksessaan perustellut, miksi ryhmää pitäisi pitää rikollisjärjestönä ja mihin poliiisin käsitys ryhmän hierarkiasta perustui.

Hovioikeuden mukaan ryhmältä takavarikoidut ampuma-aseet, velkalistat tai telekuuntelussa tallennetut puheet varojenhoidosta eivät osoittaneet ryhmän toimintaa.

Team 13 -ryhmittymän toiminnasta tuli oikeudessa esille sääntöluonnoksia ja yhteisiä suunnitelmia, mutta hovioikeuden mukaan ryhmässä ei ollut kutienkaan kyse juuri lain määrittelemästä järjestäytyneestä rikollisryhmästä.

Samassa rikosvyyhdissä annettiin pitkät vankeustuomiot törkeistä huumausainerikoksista. Huumerikoksista tuomitut saivat jopa 4-7 vuoden vankeustuomiot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Vankilassa ollut mies mukana huumekaupassa

Ensimmäinen jengien osallistumisrikos nyt hovioikeudessa

Jengituomioita annettu enemmän kuin ennen

Kuopion jengituomiot punnittaviksi hovioikeuteen

Suomessa annettiin ensimmäiset jengituomiot

Näin Pohjoismaissa tuomitaan jengiläisiä

Huumekaupasta tuomiot jopa 25 henkilölle

Bandidoksen värit, enkelitukiryhmä ja uusi jengi Kuopioon