Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä halutaan tiivistää

Suomen ja Ruotsin sosiaalidemokraatit syventäisivät tuntuvasti maiden välistä puolustusyhteistyötä. Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ja Ruotsin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Peter Hultqvist esittävät konkreettisia yhteistyön tapoja kirjoituksessaan Svenska Dagbladetissa.

Maat voisivat heidän mukaansa esimerkiksi jakaa enemmän suunnittelutietoa puolustuksesta ja lisätä yhteisiä harjoituksia ja koulutusta.

Miehet esittävät myös pidemmälle vietyä yhteistyötä. Maat voisivat tiivistää yhteistyötä Uudenmaan prikaatin ja vastaavan ruotsalaisen yksikön kanssa. Myös puolustusmateriaalihankinnoissa maat hyötyisivät heidän mukaansa toisistaan.

Suomi ja Ruotsi voisivat heidän mukaansa kehittää yhteistä lentovalvontaa Pohjoiskalotilla ja vahvistaa alueen turvallisuutta. Tuomiojan ja Hultqvistin mukaan maille pitäisi olla mahdollista käyttää toistensa lentotukikohtia.

Puolustus- ja turvallisuuspolitiikan syventynyt yhteistyö antaa heidän mukaansa mahdollisuuden myös yhteisen ulkopolitiikan edistämiseen.

Tuomioja ja Hultqvist eivät kirjoituksessaan ota kantaa maiden Nato-jäsenyyteen. He kuitenkin muistuttavat, että molempien maiden politiikan pohjana on sotilaallinen liittoutumattomuus.

Puolustusministeri Carl Haglund ja Ruotsin puolustusministeri Karin Engström esittelevät huomenna Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön kehittämisen työsuunnitelman.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.