Suomen suurin huumerikostutkinta: Tulli paljasti 178 miljoonan euron salakuljetusten sarjan

Tulli on paljastanut 178 miljoonan euron arvoisen huumeiden salakuljetusten sarjan. Lisäksi Suomen Tulli auttoi muiden maiden viranomaisia paljastamaan vielä lisää saman liigan huumerikoksia.

Mikään Suomen viranomaisista ei ole paljastanut aiemmin yhtä laajaa ammattimaista huumeliigaa.

Suomen Tullin rikostutkinta johti huumeliigan verkoston paljastamiseen Saksasta ja Hollannista Suomeen, Ruotsiin, Tanskaan, Norjaan, Belgiaan, Iso-Britanniaan, Espanjaan ja Italiaan.

Tulli tutki rikossarjaa jo vuonna 2015–2016 ja otti yhden liigan pääsalakuljettajan, hollantilaisen miehen, kiinni vuonna 2016. Tulli paljasti Suomesta myös salakuljettajan asiakkaita, joille hän toimitti huumeita. Osan huumeiden suomalaisista ostajista tutki Tulli itse, osan Helsingin poliisi.

Salakuljettajalla todettu erityisen suojelun tarve

Tulli ei ole kertonut rikossarjan arvosta ja laajuudesta julki mitään, koska Vantaan käräjäoikeus määräsi törkeän huumerikostutkinnan salaiseksi. Päätös oli Suomessa poikkeuksellinen. Käräjäoikeus kolmen tuomarin kokoonpanolla myös määräsi, että oikeudenkäynti pidettiin osin salaisena.

Salauspäätös perustui siihen, että liigan pelättiin tappavan tai pahoinpitelevän Suomessa kiinni jääneen hollantilaismiehen tai hänen läheisiään.

Helsingin hovioikeus kuitenkin muutti salauspäätöstä jälkikäteen. Väkivaltainen laaja huumeliiga oli tietoinen hollantilaismiehen jäämisestä kiinni ja kuinka miehen puheet olivat johtaneet laajoihin rikostutkintoihin eri puolilla Eurooppaa.

Hovioikeus kumosi siksi salassapitomääräyksen. Savon Sanomien oikeudesta saamien asiakirjojen mukaan hollantilaismies kertoi, että hänet oli pakotettu velkasuhteen takia liigan salakuljettajaksi. Kun Suomen Tulli tutki usean kuukauden ajan miehen matkoja ja otti hänet lopulta kiinni, mies päätti kuulusteluissa tunnustaa kaiken ja samalla yrittää itse eroon liigasta.

Viranomaiset ovat luokitelleet miehen nyt erityisen suojelun tarpeessa olevaksi.

Isoja tukkuvarastoja paljastui

46-vuotias mies tunnusti, että oli itse salakuljettanut Euroopan eri maissa lähes 590 kiloa kokaiinia, 40 kiloa heroiinia, 40 kiloa amfetamiinia, yli 9 300 kiloa hasista ja 150 kiloa marihuanaa. Näistä eristä hän oli kuudella eri matkalla tuonut Suomeen kilon kokaiinia, 20 kiloa amfetamiinia ja 123 kiloa hasista.

Lisäksi miehen salakuljettama kokaiini oli esimerkiksi 91–96-prosenttista eli todella vahvaa ja arvokasta.

Mies tunnusti tekojaan, koska Tullilla oli hänestä paljon tietoja. Miehen liikkeistä oli tietoja muun muassa televalvontojen perusteella sekä tarkat tiedot hänet käyttämistään autoista ja hotelleista.

Lisäksi Tullia auttaneet muiden maiden viranomaiset kuten Belgian poliisit tekivät miehen autoon tarkkailua sekä hankkivat tietoa hänen liikkeistään muun muassa tiekameroista.

Mies itse paljasti viranomaisille esimerkiksi liigan yhden ison välivaraston Tanskasta, ja pystyi kertomuksillaan osoittamaan, että hän oli vain yksi samalla tavoin toimivista liigan salakuljettajista.

Suomen tukkuostajalle tuomio lähiviikkoina

Huumeliiga toimi niin, että mies sai yleensä tehtävän viedä Alankomaista varastolta huumausaineita Pohjoismaihin, Saksaan tai Espanjaan. Joillakin kerroilla hän haki huumeita itse Espanjasta tukkuvarastoon Alankomaihin.

Yleensä salakuljettaja liikkui kaverinsa kanssa kahdella eri autolla. Keskisessä Euroopassa kuljetetut erät olivat isoja. Pohjoismaihin tuotiin kerralla pienempiä eriä.

Suomeen tultiin välillä Viron ja välillä Ruotsin kautta - eli reittejä ja autoja vaihdeltiin eri matkoilla.

Lisäksi mies kuljetti Suomesta Alankomaihin suomalaisen suurostajan rahoja eli huumeista suoritettuja maksuja.

Miehen kertoman perusteella viranomaiset osasivat myös yhdistää, että Antwerpenin satamassa Belgiassa takavarikoidut 758 ja 484 kilon kokaiinierät kuuluivat samalle liigalla kuin johon mies kuului.

Hollantilaismies sai Suomessa 13 vuoden vankeustuomion törkeästä huumausainerikoksesta. Hän istuu tuomiostaan puolet ja on sijoitettu erityisosastolle Vantaan vankilaan.

Savon Sanomien tietojen mukaan mies oli ainakin talvella sijoitettuna samalle osastolle Jari Aarnion, jengipomo Keijo Vilhusen ja talousrikoksista tuomitun Snacky-ravintolaketjun ex-johtajan Jukka Niemisen kanssa. Kaikki heidät on tuomittu pitkään vankeusrangaistukseen. Vankeinhoito on katsonut, etteivät muut miehet ole vaaraksi hollantilaismiehelle millään tapaa.

Miehen suurimmaksi asiakkaaksi Suomessa käräjäoikeus totesi pitkän linjan huumekauppiaan, 47-vuotiaan suomalaismiehen.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen 6,5 vuodeksi vankeuteen hollantilaismieheltä tekemistään huumeostoista. Lisäksi häneltä tuomittiin yli 225 000 euroa takavarikoitua rikoshyötyä valtiolle.

Hovioikeus on käsitellyt miehen valituksen ja antaa ratkaisunsa asiassa lähiviikkoina.

Jo aiemmin useat suomalaismiehet ovat saaneet lyhyempiä ehdottomia vankeustuomioita osallisuudesta hasis- ja amfetamiiniostoihin hollantilais-saksalaiselta liigalta. Samaan vyyhtiin liittyneitä huumekauppiaiden syytteitä on käsitelty Vantaan, Espoon ja Tuusulan käräjäoikeuksissa.

Osa tuomioista on jo lainvoimaisia, osan käsittely on kesken hovioikeudessa.

Hurja tilastopiikki vaikuttavuudessa

Tullin poikkeuksellisen rikostutkinnan vuoksi Tullin rikostilastoissa näkyy vuodella 2016 poikkeuksellinen piikki. Tullin rikostutkinnan yhteiskunnalliseksi vaikuttavuudeksi laskettiin sinä vuonna jopa 225 miljoonaa euroa. Siitä 178 miljoonaa euroa johtuu puuttumisesta kansainvälisen rikollisliigan toimintaan.

Viime vuonna Tullin rikostutkinnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus oli 81 miljoonaa euroa, mikä sekin on viranomaisille erittäin merkittävä tulos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hovioikeus vapautti huumeliigan pääostajana Suomessa tuomitun miehen

Näin Tulli paljasti huumekauppaa viime vuonna - 660 kiloa hasista ja miljoonia tabletteja

Oikeus tuomitsi colatölkit valtiolle rikoksentekovälineinä – olivat merkkinä huumekuriirille