Suomen suurin tiedepalkinto professori Heli Jantuselle – 100  000 euron potti työstä keraamisen elektroniikan parissa

Suomen tiedepalkinto on myönnetty professori Heli Jantuselle Oulun yliopistosta. Vuonna 1997 perustetun 100  000 euron palkinnon myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö Suomen Akatemian esityksestä. Palkinnon jakoi tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) Tiedefoorumi-tapahtumassa tänään Helsingissä.

Jantunen tunnetaan kansainvälisesti pioneerityöstään keraamisen elektroniikan parissa. Hän keskittyy elektroniikan valmistusmenetelmiin sekä uusien radiotaajuus- ja anturisovelluksien ja elektroniikan sovelluksien kehittämiseen.

Suomen suurin tiedepalkinto myönnetään joka toinen vuosi tunnustuksena korkeatasoisesta ja kansainvälisesti merkittävästä tieteellisestä tutkimuksesta Suomessa.

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta sekä toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana. Suomen Akatemia rahoittaa tutkimusta 458 miljoonalla eurolla vuonna 2019. Osa rahoituksesta tulee veikkausvoittovaroista.

228 tutkimusartikkelia ja 76 patenttia

Professori Heli Jantunen väitteli tekniikan tohtoriksi vuonna 2001 Oulun yliopiston sähkötekniikan osastolla. Jantusen tutkimus on kansainvälisesti verkottunutta ja tieteellisesti korkealaatuista. Hän on julkaissut 228 vertaisarvioitua tutkimusartikkelia, joihin on viitattu yli 5  900 kertaa.

Hän on ohjannut 14 väitöskirjaa ja ollut kuudessa väitöstyössä toisena ohjaajana. Maisteritutkintoja hän on ohjannut yli 70. Parhaillaan hänellä on yli 30 maisteri- ja tohtoriohjattavaa. Väitöskirjan esitarkastajana ja vastaväittäjänä hän on toiminut yli 20 kertaa niin Suomessa, Ruotsissa kuin Britanniassakin.

Jantusen tutkimus on myös saanut merkittävää ulkopuolista rahoitusta. Hän on tehnyt yhteistyötä yli 40 teollisuuskumppanin kanssa ja hänellä on jopa 76 patenttia.

Jantunen on saanut useita huomionosoituksia sekä luottamustoimia, kuten ruotsalaisen Linköpingin yliopiston myöntämän tekniikan kunniatohtorin arvon vuonna 2014. Kansainvälisiin tieteellisiin konferensseihin hänet on kutsuttu luennoijaksi tai session puheenjohtajaksi 45 kertaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ilkka: iisalmelaistaustainen Riikka Pirkkalainen hakee jatkokautta keskustan puoluesihteerinä

Nopeita liikenneyhteyksiä, digipalveluja, työperäistä maahanmuuttoa ja yritysten tukemista – Näin asiantuntijat pitäisivät maakunnat elinvoimaisina

Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä

Lentojen viivästymisvalitukset yhä kärjessä Kuluttajariitalautakunnassa – pysäköintiin liittyvät valitukset kasvussa uusien sovellusten vuoksi

Taksilupien määrä jopa tuplaantunut isoissa kaupungeissa, mutta samalla hinnat nousivat – "Ei ole näkynyt sitä paljon hehkutettua piilokysyntää, mitä ministeriössäkin lupailtiin"

Käytännöt vegaaniruoan tarjoamisesta päiväkodeissa vaihtelevat eri puolilla maata – Helsingin päiväkodeissa saa vegaaniruokaa, Oulussa ei

Suomi-neidon pää on jäässä mutta varpaita lämmittää – talven pakkasennätys meni uusiksi Utsjoella

Naisten sterilisaatioiden suosio on romahtanut – miehillä taas toimenpiteen suosio on kasvanut

Yhä useamman potilaan lääkereseptin kirjoittaa sairaanhoitaja – jo liki viidelläsadalla oikeus tähän

Palovaroitin ja alkusammutuksen tehnyt isä pelastivat perheen omakotitalon – lapsen leikit aiheuttivat vakavaa vaaraa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.